Handhavers kunnen soms in dreigende of gevaarlijke situaties terechtkomen. Daarom krijgen alle boa’s in Hollands Kroon vanaf nu een bodycam

Tessa Thepen
Anna Paulowna

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente Hollands Kroon krijgen bodycams op hun uniform. Het college heeft daartoe besloten, omdat de handhavers soms te maken krijgen met dreigende situaties.

Tijdens hun dienst dragen de boa’s de kleine camera op hun jas. In principe staat de bodycam op stand-by en wordt het apparaat alleen aangezet als er een onveilige situatie voor de handhavers ontstaat. Mocht een boa in zo’n situatie terechtkomen, geeft hij eerst bij de betrokkene aan dat de bodycam aan wordt gezet.

Pas wanneer de opnameknop wordt ingedrukt, start het filmen. De beelden worden automatisch opgeslagen in een speciaal computerprogramma. De boa kan ze niet op straat bekijken, dat kan alleen op kantoor en op een beveiligde computer. Na vier weken worden de opgenomen beelden verwijderd, tenzij er een wettelijke reden is om ze te bewaren.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.