Een etappezege leverden zijn vele ontsnappingen tijdens deze Vuelta wielrenner Jetse Bol nog niet op, ruzie met een renner van een van de grote ploegen wel | Column

Jetse Bol: ’Dat het telkens lukt om weg te komen is mooi, maar het afmaken lukt helaas nog niet.’

Jetse Bol: ’Dat het telkens lukt om weg te komen is mooi, maar het afmaken lukt helaas nog niet.’© Foto Burgos-BH

Jetse Bol

De wielerwereld draait weer op volle toeren. Jetse Bol rijdt voor de Spaanse ploeg Burgos-BH en vertelt op deze plek over zijn ervaringen in dit wielerseizoen.

Twaalf dagen is deze Vuelta nu onderweg en daarvan heb ik drie keer mee gezeten in een serieuze ontsnapping. Dat het telkens lukt om weg te komen is mooi, maar het afmaken lukt helaas nog niet. Maar ja, wie niet waagt, die niet wint. En dus blijf ik het proberen.

Ontsnappen uit het peloton is een trucje dat ik goed beheers. Het moet dan alleen niet vanuit het vertrek direct steil omhoog gaan. Het gaat erom dat je het moment herkent waarop het peloton het écht zat is dat het steeds hollen of stilstaan is. Dat is namelijk heel vervelend rijden want je wordt er ontzettend moe van. Op een bepaald moment laten ze daarom maar een groepje rijden want dan keert de rust tenminste terug in het peloton. Van onze ploeg wordt deze Ronde van Spanje verwacht dat wij er iedere dag bij zitten als dat moment zich aandient.

Soms zijn er ook etappes dat het peloton de rust op een andere manier probeert terug te brengen. Dan gaan de renners van de grote ploegen met z’n allen naast elkaar op kop rijden, zodat er niemand door kan. Dan is het zaak om toch dat ene gaatje te vinden waar je er tussendoor kunt piepen. Lukt dat, dan laten ze je vaak rijden. Soms zorgt het ook voor ruzie. Dat is mij deze ronde ook al eens overkomen. Dat was met een helper van de kopmannen van een van de grote ploegen. ’Ik heb liever ruzie met jou dan met mijn baas en van hem moeten wij erbij zitten’, zei ik tegen hem. Dat begreep hij ook wel weer.

Van de drie keer dat ik deze Vuelta in de ontsnapping zat, heb ik één keer het gevoel gehad dat het wel eens kon gaan lukken. Dat was de dag waarop Cort Nielsen zijn eerste etappe won. Die dag stond er veel wind en kregen we een paar minuten. Helaas mocht het ook toen niet zo zijn.

Na de inspanning van donderdag, toen ik ook voorop zat, moet ik mij de komende dagen wel even gedeisd houden want ik ben geen Superman. De Vuelta duurt nog tien dagen en er zitten nog een paar hele zware ritten tussen. Na drie ontsnappingen is het nu dus even aan mijn ploeggenoten om het vuile werk op te knappen. Dat betekent overigens niet dat ik kan gaan zitten lummelen achterin het peloton want je moet altijd alert blijven. Straks doet dat ene kleine kansje zich voor. En hoe klein de kans ook is dat een ontsnapping succes heeft, een kans is een kans. En als er niemand van ons bij zit dan zal ik het toch nog maar weer een keer moeten proberen.

De wielerwereld draait weer op volle toeren. Jetse Bol rijdt voor de Spaanse ploeg Burgos-BH en vertelt op deze plek over zijn ervaringen in dit wielerseizoen.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen