Piramiden in de polder in beeld. ’Grotere inspanning voor behoud unieke gebouwen’

De Texelse stolp in de eerste helft van de vorige eeuw.

De Texelse stolp in de eerste helft van de vorige eeuw.© Beeld expo NH

Arie Booy
Schagen

Het hoge vierkant steekt kaal uit boven de stenen muren van de door brand getroffen stolp aan de Grote sloot in Burgerbrug. Het is een van de foto’s die Heleen Peeters maakte voor de provinciale expositie ’Piramiden in de polder’.

De Amsterdamse fotograaf legde voor de Provinciale Atlas karakteristieke stolpboerderijen van Noord-Holland vast. De foto’s, onder meer gemaakt in Zijpe, Hippolytushoef en op Texel, zijn nu te bekijken in een expositie op de website van het Noord-Hollands Archief.

Peeters kreeg de jaarlijkse foto-opdracht van het NH-Archief en de provincie om een karakteristiek element van het Noordhollands landschap vast te leggen. Een element dat door leegstand, brand en sloop geleidelijk aan het verdwijnen is: de stolpboerderij. Onderdeel van de opdracht was niet alleen het vastleggen van de uiterlijke vorm, maar juist ook hoe deze gebouwen worden gebruikt, en er van binnen uitzien.

Zo bevat de expo beelden van het interieur van een nu als bed and breakfast in gebruik zijnde stolp op Wieringen en de nog steeds voor veelteelt gebruikte stolp aan de Nesweg in Oosterend op Texel. Dit beschermde rijksmonument stamt uit 1691 en is daarmee een van de oudste boerengebouwen die Peeters fotografeerde. Van de stolp zijn ook archiefbeelden uit de vorige eeuw te zien.

De provincie Noord-Holland zet zich al langer in om herbestemming van de piramides van de polder te stimuleren. Zo is er een stolpenwaarderingskaart opgesteld waarin de cultuurhistorische waarde van alle stolpen in de provincie wordt geïnventariseerd en uitgedragen. Hoe meer kennis en waardering er is voor de stolpen, hoe groter de inspanning van gemeenten en eigenaren om deze unieke gebouwen te behouden voor de toekomst, verwacht het provinciebestuur.

De expositie is te vinden op de website: www.noord-holland.nl onder het kopje Actueel.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.