Er zijn maar liefst 1600 zieke iepen ontdekt in de gemeente Hollands Kroon. En die moeten allemaal worden verwijderd

Vooral op Wieringen zijn de iepen getroffen door de iepziekte.

Vooral op Wieringen zijn de iepen getroffen door de iepziekte.© Archieffoto

Tessa Thepen
Anna Paulowna

Tijdens de jaarlijkse controle van de gemeente Hollands Kroon is gebleken dat bijna 1600 gemeentelijke iepen de iepziekte hebben. Onlangs is Stoop Groenvoorziening uit Waarland gestart met het verwijderen van de bomen.

Ongeveer een op de vier bomen in Hollands Kroon is een iep. Dit is een typisch Hollandse boom die in het verleden massaal is aangeplant in de kustgebieden, vooral vanwege zijn goede bestendigheid tegen de (zoute) zeewind. Een groot nadeel is de iepziekte. Deze besmettelijke ziekte slaat vooral de laatste twintig jaar stevig toe.

Nieuwe bomen

Onlangs is het groenstructuurplan voor de gemeente Hollands Kroon vastgesteld. Voornaamste doel van dit plan is dat er de komende tien jaar jaarlijks 475 bomen worden geplant in de openbare ruimte van de gemeente.

Bovenstaande tabel geeft weer hoeveel gemeentelijke iepen (dikker dan vijf centimeter) de afgelopen jaren zijn verwijderd. Duidelijk zichtbaar is dat de ziekte vooral toeslaat op Wieringen. Dat komt grotendeels doordat daar de meeste iepen staan, vooral in de singels langs de buitenwegen. De meeste zieke iepen (bijna negentig procent) zijn dunner dan twintig centimeter.

Bij twijfel over een zieke iep in de tuin, kunt u contact opnemen met de gemeente via https://www.hollandskroon.nl/info/contact. Als de iep ziek blijkt te zijn, bent u zelf verantwoordelijk voor het eventueel verwijderen van de boom.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.