Sloop gevangenis in Zwaag is aanstaande, komend jaar overleg over herbestemming

Luchtfoto van de penitentiaire inrichting in Zwaag.

Luchtfoto van de penitentiaire inrichting in Zwaag.© Foto Cyclomedia

Martijn Mak
Zwaag

De in 2018 gesloten gevangenis aan de Compagnie in Zwaag - in de volksmond ook wel de glasbak genoemd - gaat dit najaar tegen de vlakte.

Een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf legt uit dat begin oktober wordt bepaald wie de klus mag uitvoeren, waarna het beheer van het omvangrijke gebouw ongeveer een maand later wordt overgedragen aan de sloper. „Wie dat wordt, is pas bekend na de definitieve gunning.”

De sloper heeft vervolgens achttien weken de tijd om het cellencomplex met de grond gelijk te maken.

Herbestemming

Als die werkzaamheden zijn afgerond, gaan het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Hoorn in gesprek over de mogelijkheden en voorwaarden voor herbestemming, om op basis daarvan het verkoopproces te kunnen starten. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat deze gesprekken komend jaar zullen plaatsvinden.

De sloop van de gevangenis heeft lang op zich laten wachten. In december 2020 bemoeide Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis (VVD) zich met de zaak. Hij vroeg minister Ollongren, als verantwoordelijke voor het woonbeleid, waarom het Rijksvastgoedbedrijf de voormalige gevangenis in Zwaag nog niet aan de gemeente Hoorn had overgedragen. Hij vond dat dit moest worden versneld, zodat het gebouw gesloopt kon worden en er plek kwam voor woningbouw.

Arbeidsmigranten

Een alternatief was om de glasbak te gebruiken voor het huisvesten van arbeidsmigranten. De twee grootste raadsfracties (Fractie Tonnaer en de VVD) zagen daar echter geen heil in, zo lieten zij in juni dit jaar per brief weten aan het college. Dit zou de noodzakelijke woningbouw ernstig tegenwerken.

Lees ook: Veel voorstanders van goedkopere woningen op plek van ’Glasbak’ in Zwaag: ’Tempo maken, want de nood is hoog’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen