Europa League ver weg voor AZ: ploeg staat tegen Celtic met lege handen in een orkaan van lawaai

Vangelis Pavlidis kan niet geloven dat Celtic-doelman Joe Hart zijn voet nog tegen zijn inzet krijgt: geen vroege voorsprong voor AZ.

Vangelis Pavlidis kan niet geloven dat Celtic-doelman Joe Hart zijn voet nog tegen zijn inzet krijgt: geen vroege voorsprong voor AZ.© Foto ANP/Ed van de Pol

Jeroen Haarsma
Glasgow

AZ steeg de voorbije jaren geregeld boven zichzelf uit tijdens grote Europese duels. Tegen Celtic lukte dat niet, waardoor de Europa League ver weg is. Ondanks de terugkeer van het ’motorblok’ verloor AZ met 2-0.

De matige indruk die AZ afgelopen zaterdag in de eerste competitiewedstrijd achterliet, was geen incident. Ook tegen Celtic was AZ grote delen van het duel zichzelf niet. AZ maakte de laatste jaren in Europa naam als ploeg die op ’grote avonden’ tot grote daden in staat is. Maar er zit momenteel te weinig structuur in het spel van AZ om een ploeg als Celtic – toch zeker geen hoogvlieger in Europa - te verrassen.

AZ-trainer Pascal Jansen heeft een ruime week om uit te vogelen waar het precies aan schort. Mocht dat niet lukken en houdt Celtic stand in de return in Alkmaar, dan rest AZ niks anders dan deelname aan de Conference League, het ’troosttoernooi’ van Europa.

Motorblok

De grote vraag voorafgaand aan woensdagavond was: speelt-ie, of speelt-ie niet? Jansen besloot dat de transferperikelen rondom zijn aanvoerder Teun Koopmeiners niet langer een obstakel zijn om hem op te stellen. Ook zijn vaste partner op het middenveld Fredrik Midtsjø – zaterdag tegen RKC nog niet fit genoeg om te starten – keerde terug in de basiself.

Met zijn keuze voor het duo Koopmeiners en Midtsjø kreeg Jansen het ’motorblok’ van zijn elftal weer terug. Het tweetal is al seizoenen lang een garantie voor arbeid, gogme, coaching, duelkracht en – zeker in het geval van Koopmeiners – doelpunten. En ook niet onbelangrijk: ze brengen routine mee.

Want Celtic-uit is geen wedstrijd voor ’groentjes’. De namen op het wedstrijdformulier van Celtic zorgden dan misschien niet direct voor knikkende knieën bij de AZ-spelers; de sfeer op Celtic Park is een ander verhaal. Bijna zestigduizend uitgelaten fans zorgden voor een sfeertje dat lang niet voelbaar was in voetbalstadions. Voor AZ, na al die lege of matig gevulde stadions, een onwennige omgeving.

Een volle bak op Celtic Park.

Een volle bak op Celtic Park.© Foto ANP

Koopmeiners liet al snel zien hoe je omgaat met zo’n atmosfeer. Na vijf minuten brak hij door over links, om aankoop Vangelis Pavlidis met een fijne pass een enorme kans te bieden. Een knappe redding van de ervaren Engelse doelman Joe Hart met de voet voorkwam een vroege voorsprong. Pavlidis greep met twee handen naar het hoofd. In de voorbereiding wist hij Jansen nog niet voldoende te overtuigen van zijn kwaliteiten. Zaterdag zat hij op de bank – met een doelpunt tegen Celtic had hij zichzelf een grote dienst bewezen.

Euforie

En nog belangrijker: met een vroege goal had de Griekse spits het thuispubliek wat tot bedaren kunnen brengen. De misser kwam AZ duur te staan: Celtic-aanvaller Kyogo Furuhashi was even later wél trefzeker. Hij kreeg alle vrijheid om zijn voet tegen een voorzet van de linkerkant te zetten. Zijn treffer bracht de Schotse fans in een nog hogere staat van euforie.

De nederlaag tegen RKC én de vroege dreun in Glasgow brachten AZ zichtbaar aan het wankelen. De Celtic-fans roken bloed, de Celtic-spelers kregen vleugels. Even dreigde nog meer onheil. Richting de rust rechtte AZ de rug, na rust leken de bibbers weg. Thijs Oosting kreeg, net als Pavlidis voor rust, al vroeg een enorme kans. Hij miste en wederom was het even later raak aan de andere kant: James Forrest schoot met het nodige fortuin via Timo Letschert raak.

Zo kon ook de terugkeer van Koopmeiners en Midtsjø niet verbloemen dat AZ met opstartproblemen kampt. Net als tegen RKC scoorde AZ niet en zat er te weinig lijn in het spel. Misschien dat het eigen publiek AZ volgende week net zo kan inspireren als de Schotse fans deden voor Celtic. AZ kan wel een duwtje in de rug gebruiken.

Celtic-AZ 2-0 (1-0). 13. Furuhashi 1-0, 61. Forrest 2-0.

Celtic: Hart; Raiston, Starfelt, Welsh, Taylor; Turnbull (88. Soro), McGregor, Rogic (75. McCarthy); Forrest, Furuhashi (75. Montgomery), Abada (58. Edouard).

AZ: Verhulst; Sugawara, Letschert, Martins Indi, Oosting; Midtsjø (72. Clasie), De Wit, Koopmeiners, Gudmundsson (72. Evjen), Pavlidis (80. Poku), Aboukhlal.

Yukinari Sugawara druipt af.

Yukinari Sugawara druipt af.© Foto ANP

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen