Danaë (8) heeft ’ruzie’ met haar zwembril: ’Ik heb A, B, C en zit op wedstrijdzwemmen.’

Het plezier spat ervan af in Beverwijk

Het plezier spat ervan af in Beverwijk© foto Heleen Vink

Marcel Tabbers
Beverwijk

‘Het leukste en sportiefste zwemevenement voor de hele familie’. Zo kondigde het Sportfondsenbad in Beverwijk de ZomerZwem4Daage aan. Maandag begon het festijn met ruim 125 deelnemers die donderdag of vrijdag hun medaille als beloning krijgen.

De 6-jarige Jesse hangt even aan de kant na weer een baantje zwemmen. Hij is in gezelschap van zijn moeder Desiree van den Bogaard en haar vriendin Angela Kuiper. ,,Het is mijn eerste keer dat ik meedoe. Nog niet zo lang geleden heb ik mijn A-diploma gehaald. Voor vandaag zit het er bijna op en het viel heel erg mee’’, zegt hij, voor hij nog een keer heen en weer zwemt.

De 8-jarige Danaë staat op de kant, maar kan het water nog niet in. Ze heeft ‘ruzie’ met haar zwembrilletje. De rode badmuts verraadt dat ze vaker zwemt. ,,Ik heb A, B en C en zit bij KZC op wedstrijdzwemmen. Vooral waterpolo vind ik heel leuk. Net als mijn zus Rosa, maar die is al in de vierde baan’’, zegt Danaë, als ze aan tweelingzus aan wijst in het volle zwembad. ,,Mijn broer Samuel ligt ernaast.’’ Zit die ook op KZC? ,,Nee, hij doet aan reddend zwemmen.’’ Als de zusjes elkaar tegenkomen, weet Rosa niet hoeveel baantjes ze heeft afgelegd. ,,Een heleboel, denk ik. Het is gewoon gezellig hier’’, laat ze weten.

Stempelkaart

Ondertussen stappen de eerste deelnemers het water uit. Ze krijgen hun stempelkaartje terug van Yvonne Oosterveen, die haar administratie goed op orde heeft. Cor Jeursen dankt de zwembadmedewerkster. ,,Tot morgen’’, zegt de 60-jarige Beverwijker vol enthousiasme. ,,Het is heerlijk om baantjes te zwemmen. Dat deed ik ook al voor corona. Met een 50-badenkaart, want dat is het meest voordelig. We blijven Nederlanders hè?’’, lacht hij. Over het zwemmen zelf raakt hij niet uitgesproken. ,,Je gebruikt alle spieren en het gaat me vrij makkelijk af. Ik doe met deze Zwem4Daagse daarom alle vijf avonden mee.’’ Dan blijkt dat Jeursen al jaren vaste klant is. ,,Vroeger, toen het buitenbad er was, liep ik in badkleding naar de overkant. Zelfs nu zou ik een in badjas naar binnen kunnen lopen.’’

Voor Oosterveen is het weer fijn om langs de badrand te staan. Ze moedigt haar neefje Owen aan. ,,Dit is een mooie opmaat naar een zwemseizoen na corona. Vanaf volgende week hoop ik iedereen weer te ontmoeten. Vandaag was een goede voorbode met die lachende gezichten. Het is echt leuk en sportief.’’

De Zwem4Daagse duurt nog tot en met vrijdag. Iedere dag tussen 17.00 en 19.00 uur. Er kan nog op dinsdag worden gestart.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen