Schot gelost bij overval op Zaans Museum: ’kunstroof mislukt’. Politie bezig met klopjacht [video]

© DNP.NU

1 / 9
Internetredactie
Zaandam

Bij het Zaans Museum aan de Schansend in Zaandam heeft zondagochtend een gewapende overval plaatsgevonden.

Een getuige geeft aan veel geschreeuw gehoord te hebben. Vervolgens wilden twee personen vluchten op een motor, met een buitgemaakt schilderij. Een omstander probeerde één van de overvallers van dat voertuig af te trekken. Daarop begon de overvaller te schieten. Ook de politie zegt dat er hoogstwaarschijnlijk een schot is gelost.

Tekst loopt door onder de tweet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Niemand raakte gewond. Het schilderij is, naar verluidt, weer in het bezit van het museum. Het museum wil geen commentaar geven, ’omdat het politieonderzoek nog gaande is’, vertelt waarnemend directeur Marieke Verweij. Momenteel is er onder andere een vernieuwde Monet-expositie te zien in het museum.

(Tekst loopt door onder de video)

De politie doet onderzoek en is begonnen met een klopjacht op het tweetal en zegt dat ze ’ontzettend druk bezig zijn’ met de zaak. Meerdere eenheden, waaronder een helikopter en een diensthond, zijn daarvoor ingezet. Ook worden getuigen opgeroepen zich te melden. De motor werd na een korte zoektocht in de buurt van het museum op de Zuiderweg in Wijdewormer aangetroffen.

Deuren gesloten

Aan de achterzijde van het pand zijn ruiten ingeslagen. Dat zou niets met de overval te maken hebben. Directeur Maarten van der Meer van de Zaanse Schans schrijft de vernieling toe aan hangjeugd. Ook politiewoordvoerder Derk Burger bevestigt dat dit niets met de overval te maken heeft.

Het museum heeft zijn deuren zondag gesloten.

(Tekst gaat door onder de foto’s)

Een raam is aan de achterzijde van het museum ingeslagen. Dit is niet het werk van de overvallers.© Mediahuis

© Mediahuis

Kunstdetective Arthur Brand, die in de buurt van het museum woont, heeft vernomen dat het gaat om een kunstroof. „Het schijnt dat de daders met een Monet naar buiten zijn gerend”, vertelt de bekende kunstkenner, die zelf diverse kunstdiefstallen oploste. Het zou volgens hem ’zeer aannemelijk’ zijn dat het gaat om het schilderij De Voorzaan en de Westerhem. Zowel de museumdirectie als de politie konden nog geen reactie geven op de lezing van Brand.

Lees ook: ’Ik hoorde gegil en daarna drie doffe klappen van een pistool, of zo.’ Kunstroof Zaanse Schans maakt niet veel indruk, toeristen blijven komen

De politie heeft een Burgernetmelding verspreid waarin de verdachten worden omschreven. Het gaat om twee mannen. Een van hen is blank en draagt een grijze helm. De tweede man is getint, heeft een baard en is donker gekleed. Ze zijn gevlucht op een zwarte motor, met in het kenteken de mogelijke letters: KTKMGBX.

1,16 miljoen euro

De Franse schilder Claude Monet verbleef in 1871 vier maanden in Zaandam. De impressionist maakte er 25 schilderijen, waarvan er één in bezit is van het Zaans Museum: het werk De Voorzaan en de Westerhem. Het museum kocht het in 2015 voor 1,16 miljoen euro.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.