Marinehelikopter schiet motoren van smokkelboot kapot bij Curaçao. 1325 kilo drugs wordt onderschept, twaalf verdachten aangehouden

Marineschip Zr. Ms. Holland.© Foto Defensie

Marten Visser
Den Helder

De Koninklijke Marine heeft, samen met de Kustwacht, een grote partij drugs onderschept ten zuiden van Curaçao. Daarbij werden de motoren van de speedboot waarmee de drugs werden vervoerd met enkele gerichte schoten van een marinehelikopter vernield.

Dat meldt Defensie op de eigen website. Volgens het bericht gaat het om 1325 kilo verdovende middelen, die werden vervoerd in een snelle speedboot. Om precies te zijn werd 1050 kilo cocaïne en 275 kilo marihuana gevonden, de smokkelaars hadden de pakketten overboord gegooid. Aan boord van de speedboot waren twaalf opvarenden.

Schoten

De drugs die uit het water werden gehaald.© Foto Defensie

Sensoren van de kustwacht detecteerden de snelle speedboot, waarop het marineschip Zr. Ms. Holland naar de zogenoemde go fast werd gedirigeerd. Omdat de speedboot niet reageerde op stopsignalen werden door een marinehelikopter waarschuwingsschoten afgevuurd.

Toen dat ook geen resultaat gaf werden de motoren van de speedboot met enkele gerichte schoten onklaar gemaakt. Met de frisc, de snelle rubberboot van Zr. Ms. Holland, werden de opvarenden van de zinkende drugsboot uit het water gehaald.

Tijdens de actie raakte een opvarende gewond, hij is met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.