Monumentale Naardense boogbrug aangepast aan verkeer van deze tijd: Vier maanden omleiding op Oud Blaricumerweg

Door het hoge wegdek en de naastgelegen fietsbruggen merk je nauwelijks dat je over een monumentale boogbrug rijdt.

Door het hoge wegdek en de naastgelegen fietsbruggen merk je nauwelijks dat je over een monumentale boogbrug rijdt.© Archieffoto Studio Kastermans

Joyce Huibers
Naarden

De boogbrug in de Oud Blaricumerweg in Naarden gaat vier maanden dicht voor al het verkeer en voetgangers. De constructie van het rijksmonument moet aangepast worden. Ook worden de naastgelegen fietsbruggen vervangen.

De werkzaamheden starten maandag 23 augustus en duren tot en met vrijdag 24 december. Automobilisten, fietsers en voetgangers worden in deze periode omgeleid.

Beter zichtbaar

De boogbrug dateert uit het begin van de vorige eeuw en is ontworpen door de architect K.P.C. de Bazel, ontwerper van onder meer het Brediuskwartier in Bussum. Door aanpassingen in het verleden zijn bepaalde stijlkenmerken van het rijksmonument niet meer goed zichtbaar. Bij de komende werkzaamheden zal het wegdek lager komen te liggen waardoor de zijmuren van de brug beter zichtbaar worden. Dat effect wordt versterkt doordat de nieuwe fietsbruggen (die pas later naast de brug zijn aangelegd) een minder dominante uitstraling krijgen.

(Tekst gaat door onder de foto)

De fietsbrug wordt vervangen en komt minder prominent terug.

De fietsbrug wordt vervangen en komt minder prominent terug.© Gemeente Gooise Meren

Het verenigen van twee doelen – veiligheid voor de weggebruikers én zichtbaarheid van de monumentale kwaliteiten van de boogbrug – is de reden dat de klus vier maanden duurt. De boogconstructie moet intact blijven, maar is niet berekend op het hedendaagse verkeer. Om dit dilemma op te lossen moeten nieuwe funderingspalen door de oude fundering heen worden aangebracht.

Drempels

De werkzaamheden worden uitgevoerd in combinatie met andere noodzakelijke ingrepen op de route Oud Blaricumerweg/Bollelaan. Er komen drempels en plateaus om de snelheid van het verkeer te remmen (maximaal 50 km/u). Ook wordt een nieuwe asfaltdeklaag aangebracht. Informatie over de omleidingen en de voortgang van de uitvoering is te vinden op de website van de gemeente: https://bestuur.gooisemeren.nl/plannen-en-projecten/dossier/brug-oud-blaricumerweg

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen