Woonprotesten in Amsterdam en Rotterdam ’Stop de wooncrisis, er moet iets gebeuren’

Bewoners protesteren tijdens sloopwerkzaamheden in de Rotterdamse Tweebosbuurt. De start van de sloop komt een paar dagen nadat de Verenigde Naties een brief aan de Nederlandse overheid had gepubliceerd over het Rotterdamse woonbeleid en de gevolgen voor de Tweebosbuurt.

Bewoners protesteren tijdens sloopwerkzaamheden in de Rotterdamse Tweebosbuurt. De start van de sloop komt een paar dagen nadat de Verenigde Naties een brief aan de Nederlandse overheid had gepubliceerd over het Rotterdamse woonbeleid en de gevolgen voor de Tweebosbuurt.© foto ROBIN UTRECHT

Er gebeurt te weinig, vindt de actiegroep.

Er gebeurt te weinig, vindt de actiegroep.© Getty Images

1 / 2
Merlin Mulder
Amsterdam

Er moet wat gedaan worden aan de huidige wooncrisis. In Amsterdam en Rotterdam worden er daarom woonprotesten georganiseerd.

Woonopstand. Organisator is de Actiegroep het Woonprotest, die niet gelieerd is aan een politieke partij. Meerdere politieke partijen zoals SP, PvdA, BIJ1 en GroenLinks en belangenverenigingen, zoals de Woonbond, vakbond FNV en huurdersverenigingen sluiten zich bij de protesten aan.

Het woonbeleid moet anders. Ze vinden dat er te weinig wordt gedaan om de wooncrisis op te lossen. Er moeten meer betaalbare woningen bij komen, en er moet iets gedaan worden aan de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen. De woningmarkt mag niet gebruikt worden ’om rijken nog rijker te maken’. Daarnaast moet racistisch woonbeleid, of woonbeleid dat bijvoorbeeld arme mensen buitensluit door alleen wijken met dure huizen te bouwen, stoppen.

Op 12 september is het eerste woonprotest in Amsterdam, op De Dam. Vervolgens wordt er op 23 oktober in Rotterdam actiegevoerd onder de noemer Woonopstand. Volgens de actiegroep neemt de woonproblematiek alleen maar toe en wordt er te weinig aan gedaan. ’We kunnen niet meer wachten op de politici die dit wanbeleid actief voeren of oogluikend toestaan’.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen