Verdachte aanslagen Feyenoord-cafés blijft in de cel

ANP Producties | Bron: ANP

De 21-jarige Amsterdammer die betrokken zou zijn geweest bij meerdere explosies in Rotterdam, blijft voorlopig in de cel. Dat bepaalde de rechtbank in Rotterdam woensdag. De man zou zwaar vuurwerk hebben laten ontploffen bij cafés waar veel Feyenoordsupporters komen en bij een woning waar - zo denkt de officier van justitie - bij vergissing werd gedacht dat er een supporter van de voetbalclub woonde. De bewoner raakte gewond door de explosie.

Imad el A. zou begin mei twee keer samen met iemand anders met een gehuurde auto van Amsterdam naar Rotterdam zijn gereden om aanslagen te plegen op onder meer Feyenoord-café 't Haantje aan de Bierens de Haanweg en op café The Hide Away op het Kreekplein. Daags later was de voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax, die door de Amsterdamse club werd gewonnen.

De Amsterdammer ontkent iets met de aanslagen te maken hebben en doet er verder het zwijgen toe. De advocaat van El A. vroeg om hem vrij te laten, onder meer zodat hij voor zijn zieke moeder kan zorgen. De rechter vindt dat argument gezien de ernst van de zaak, echter niet voldoende om hem vrij te laten. Ook het feit dat de door El A. gehuurde auto in Rotterdam bij de cafés is gezien en ook zijn telefoon daar is aangestraald, ziet ze als een zware verdenking.

Crowdfundingacties

Een tweede verdachte is begin juni opgepakt. De eerste, niet-inhoudelijke zitting, is op 6 oktober. El A. moet dan ook weer voor de rechter verschijnen.

De schade aan de cafés en de woningen was groot. Voor beide cafés zijn crowdfundingsacties opgezet, inmiddels zijn duizenden euro's opgehaald.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.