Regio herdenkt capitulatie Japan en bevrijding Nederlands-Indië

De regionale herdenking in Hilversum vorig jaar.© Archieffoto: Studio Kastermans

Van onze verslaggevers
Hilversum

Op diverse plekken in de regio wordt zondag 15 augustus stil gestaan bij de de Japanse capitulatie en de bevrijding van Nederlands-Indië. Op deze dag worden alle slachtoffers van de oorlog, de Japanse bezetting en ingrijpende gebeurtenissen in het voormalig Nederlands-Indië herdacht.

De ceremonie op de Noorderbegraafplaats in Hilversum heeft zondagmiddag - van 14.30 to 17.00 uur - opnieuw een regionaal karakter en betreft de gemeenten Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren.

Na de inloop met koffie en thee en een bijdrage van muziekgezelschap Excelsior spreekt Fred Pangemanan namens het organiserend comité Herdenking Nederlands-Indië Gooi en Vechtstreek. Daarna spreekt de Larense burgemeester Nanning Mol, gevolgd door bijdragen van de Muziekgroep Family and Friends en de Hilversumse stadsdichter Charlotte de Raad. Op het programma staat verder de vlagceremonie en de krans- en/of bloemlegging. Na afloop is er gelegenheid om een drankje en een hapje te nuttigen.

Baarn

Het Comité 4 en 5 mei Baarn houdt op zondag vanaf kwart voor twaalf tot half een de Indië-herdenking op het Stationsplein in Baarn. Voor het oorlogsmonument ligt sinds zo’n tien jaar een speciale tegel, die tot stand gekomen is door inzet van onder meer mevrouw Miedema-Boukema, weduwe van oud-burgemeester Miedema en Wim Velthuizen, oud-voorzitter van het comité 4 en 5 mei. Miedema en nog enkele andere Baarnse dames op leeftijd hebben als kind in het Jappenkamp gezeten.

Na het welkomstwoord van Marjolijn van Dijk, voorzitter van het Comité 4 en 5 mei is er zondag de vlagceremonie. Toespraken zijn er van burgemeester Mark Röell en Henk Bakker, voormalig adviseur en voorzitter van de Landelijke Vereniging Indische Naoorlogse Generatie. Daarna volgt de bloemlegging. Bij deze plechtigheid is het coronaprotocol van kracht.

Eemnes

Ook in Eemnes wordt zondag stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog. Op het pleintje van de Minnemahof verzorgt het koor De Weidevogels van 12.00 tot 14.00 uur een gelegenheidsconcert.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen