Dorpsraad Andijk: wanneer komen nu eens de rotondes op de Gedeputeerde Laanweg?

Een ongeval uit 2017: Een auto raakt bij de kruising van de Gerrit de Vrieseg met de Gedeputeerde Laanweg te water.© Foto Theo Groot

Martin Menger
Andijk

De dorpsraad van Andijk roept de gemeente en wegbeheerder Hoogheemraadschap op om nu tempo te maken met voorstellen om de verkeersveiligheid in verkaveling Het Grootslag te verbeteren. Het gaat vooral om de Gedeputeerde Laanweg.

Vorige week klapten weer twee personenauto’s op elkaar, bij de kruising met de Kadijkweg. De Gedeputeerde Laanweg is in feite een langgerekte ontsluitingsweg die parallel loopt aan het lintdorp. Al jarenlang wordt er vanuit het dorp gevraagd om een ingreep voor de verkeersveiligheid.

,,Sterker nog, we praten er al meer dan veertig jaar over”, zegt Gerrit van Keulen namens de Dorpsraad. ,,Vanaf het moment dat de ruilverkaveling is afgerond, gaat het al mis.”

Al meer dan twintig jaar komt bij de gevaarlijke kruisingen op deze weg de term ‘polderblindheid’ naar voren. Dat betekent dat mensen de kruisingen op rechte polderweg te laat ‘ontdekken’, met aanrijdingen als gevolg. ,,Als je kijkt naar het aantal ernstige ongevallen, dat is dit een van de gevaarlijkste plekken in de regio”, stelt Van Keulen. ,,Met regelmaat vallen hier gewonden.”

Al twee jaar geleden heeft de dorpsraad over deze kwestie een gesprek gehad met de Medemblikse burgemeester Frank Streng en hoogheemraad Rob Veenman (waterveiligheid en wegen) over de Laanweg. Het gevolg was dat er later het plan kwam om fors aangezet verkeersdrempels neer te leggen.

’Niet veel geholpen’

,,Dat heeft dus niet veel geholpen”, constateert Gerrit van Keulen droogjes. De Dorpsraad wil dat er wel werk wordt gemaakt van de volgende stap, namelijk het aanbrengen van rotondes op de kruisingen van de Gedeputeerde Laanweg met de Kadijkweg, de Veenakkers en de Driehuizen.

,,We kregen van het Hoogheemraadschap te horen dat de eerste helft van dit jaar een haalbaarheidsonderzoek zou zijn afgerond naar deze rotondes. Het hele dorp irriteert zich aan deze verkeersonveiligheid. Het enige wat wij nu hebben, zijn woorden. Maar er gebeurt nog steeds niets.”

Wethouder Andrea van Langen (VVD) reageerde zondag met een tweet dat deze zaak met het schap eerst opgelost moet zijn, willen deze polderwegen worden overgedragen aan de gemeente.

Lees ook: Gewonde bij ongeluk op kruising in Andijk

Lees ook: Motorrijder gewond bij botsing met auto in Andijk; motor terechtgekomen in de berm

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen