Jaylen, Daley en opa op avontuur bij de bunker

Daley(l.), Djalen en opa Hans.

Daley(l.), Djalen en opa Hans.© foto kees de boer

Kees de Boer
Driehuis

Zijn kleinzonen Jaylen en Daley liefde voor de natuur bijbrengen. Hans Rusman mag het graag doen als hij ze als oppas onder zijn hoede heeft.

Deze woensdag hebben ze over het natuurpad in park Schoonenberg gelopen die daar door het Pieter Vermeulenmuseum is uitgezet. Gewapend met een natuurpadtasje met daarin onder andere vogelzoekkaarten, een opdrachtenboekje en een verrekijker zijn ze op weg gegaan.

Opa Hans vertelt dat ze ongeveer een uurtje hebben gelopen.

,,We hebben heel wat gezien, hè jongens”, zegt Hans tegen zijn twee kleinzonen.

Jaylen knikt: ,,Bunkers uit de oorlog , opa.”

,,Daar hebben soldaten gewoond”, vult Daley zijn oudere broertje aan. ,,En we hebben ook de ingang van die bunker gevonden waar de soldaten naar binnen gingen als ze moesten schieten.”

,,Alles wat met de oorlog heeft te maken, vinden ze machtig interessant”, zegt opa. ,,Jaylen slaapt thuis onder een dekbed dat lijkt op een camouflagenet. En zijn kamer hangt vol met posters met allerlei soorten landingsvoertuigen.”

,,Zelf ben ik niet zo van al dat oorlogsgedoe”, gaat hij verder. ,,Ik heb de jongens verteld dat militairen ook wel andere mensen helpen en niet altijd alleen maar met veel schieten een oorlog voeren.”

Of ze nog meer gespot hebben dan alleen maar bunkers?

,,Schildpadden”, zegt Daley. ,,En heel veel roofvogels.”

Ondertussen moesten er ook nog allerlei vragen worden beantwoord. Zoals welke bomen er langs het pad stonden. Ook was er een vraag over de bunkers. Waarom die begroeid waren en waar ze toe dienden. Daar moest opa wel even bij helpen, zegt hij. ,,De concentratieboog bij die kleintjes is sowieso kort. Ze waren het op een gegeven moment ook wel een beetje zat.”

Als beloning kregen ze na afloop nog wel een heus diploma mee naar huis: zowel Daley als Jaylen zijn nu officieel hulpboswachter. Of ze daar blij mee zijn?

,,Ik wil geen boswachter worden”, zegt Jaylen. ,,Ik ook niet”, sluit Daley aan. Wat dan wel? ,,Politie-agent. Of bij de brandweer.”

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen