Drie keer iets vergeten: is dat nou het begin van dementie? Geriant en gemeente Hollands Kroon leggen uit hoe het zit en beleggen vier bijeenkomsten

Richard Zut
Hollands Kroon

’Waar heb ik mijn bril nou toch gelaten? Oh, op mijn hoofd!’ Of: ’Ik loop naar de keuken om iets te pakken en eenmaal daar weet ik niet meer wat’. Af en toe iets vergeten, het overkomt iedereen wel eens. En hoe ouder je wordt, hoe sneller je je dan afvraagt: Is dit het begin van dementie, het zal toch niet?

Zo leven er veel uiteenlopende vragen rondom geheugenproblemen en dementie. Samen met zorgorganisatie Geriant belegt de gemeente Hollands Kroon daarom in de maand september vier voorlichtingsbijeenkomsten over dit onderwerp. Dat is hard nodig ook, want dementie komt steeds vaker voor. Volgens cijfers van het RIVM zal het aantal mensen met dementie naar verwachting tot 2040 toenemen met 94 procent. Het aantal personen met dementie in 2021 in Nederland wordt door Alzheimer Nederland geschat op 290.000 personen.

Antwoorden

Tijdens de bijeenkomsten van Geriant en Hollands Kroon kunnen mensen met dementie, hun naasten, mantelzorgers antwoorden krijgen op vragen als: ’Zijn geheugenproblemen het begin van dementie?’, ’In gesprek met iemand met dementie, hoe doe ik dat?’ en ’Wat weet ik feitelijk over het onderwerp?’.

Tijdens de voorlichting worden er thema’s rondom geheugenproblemen en dementie besproken. Er worden praktische tips gegeven en er is ruimte om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

Vier plaatsen

Ook andere geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de bijeenkomsten die op vier plaatsen worden gehouden. Dit gebeurt in de Cultuurschuur Wieringerwerf (9 september om 13.30 uur), het Vikingschip Den Oever (14 september, 19.30 uur), het Wapen van Holland in Anna Paulowna (23 september, 13.30 uur) en in Cultuurhuis De Kolk in Lutjewinkel (28 september, 19.30 uur). De bijeenkomsten duren twee uur en de inloop is dertig minuten voor aanvang.

Aanmelden kan via deze link https://www.hollandskroon.nl/aanmelden-bijeenkomst-geheugenproblemen-en-dementie

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.