Matthijs Büchli mocht het podium niet op: pas na dreigen van de jury koos baanwielrenner eieren voor z’n geld [video]

Matthijs Büchli (links) sprong meteen op het podium en staat dus ’gewoon’ op alle foto’s

Matthijs Büchli (links) sprong meteen op het podium en staat dus ’gewoon’ op alle foto’s© Foto ANP/Koen van Weel

Marcel Tabbers
Izu

De medailleceremonie van de gouden teamsprinters liep enige vertraging op door toedoen van Matthijs Büchli. De 28-jarige Santpoort-Zuider mocht het podium niet op.

Dit ondanks zijn bijdrage in de eerste race in het Izu Velodrome; in de finale kwam Büchli niet in actie. Pas toen de jury dreigde met het schrappen van zijn naam uit de uitslag als hij zo doorging met aandringen, koos hij eieren voor zijn geld.

Büchli kreeg naast het podium gelijktijdig met de andere drie zijn gouden medaille omgehangen. Na de laatste tonen van het Wilhelmus sprong hij direct het ereschavot op. ,,Zo stonden we toch nog met z’n vieren op het podium. En op alle foto’s’’, blikte de topsprinter terug op de huldiging.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Büchli wist niet dat op de Olympische Spelen een andere procedure van de medailleceremonie van toepassing is.

,,Alleen de finalisten worden gehuldigd. Bij het wereldkampioenschap mochten we met z’n vieren op het podium. Je rijdt met z’n drieën de wedstrijd. Ons team heeft vier renners, zodat we de benen van een ander kunnen sparen. Dat maakt een groot verschil. Omdat we dit met z’n allen doen, wil je ook gezamenlijk dat mooie moment met die medaille om je nek beleven. Achteraf koos ik voor mijn medaille, want het ging me te ver dat ze me die af zouden nemen.’’

Lees ook: Matthijs Büchli als eerste gouden Velsense olympiër nu al geëerd: ’Kijk die bovenbenen’

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen