In de toekomstige Rozenbuurt in Zwaag zijn de contouren van de woonstraten al zichtbaar

Waar de straten komen in de Rozenbuurt zijn dikke lagen zand aangebracht.

Waar de straten komen in de Rozenbuurt zijn dikke lagen zand aangebracht.© Foto Mediahuis

Eric Molenaar
Zwaag

In het zuidelijke deel van Hoorns nieuwste woonwijk, de Rozenbuurt in Zwaag, is voorbelasting aangebracht. Een dikke laag zand ligt op de plek waar de wegen komen, zodat de grond kan inklinken. Er zijn op korte afstand van elkaar verticale drainagebuisjes aangebracht om het overtollige water sneller uit de ondergrond te krijgen.

De ontwikkeling van het plan op de vroegere kwekerij van Balk loopt tot de loods waar de GGD nu nog de teststraat heeft, en het parkeerterrein voor Westfriezen. Daar komt de ’centrale as’ van de wijk te liggen, de Dubbele Laan. De voorbelasting moet minimaal een half jaar blijven liggen. Daarna kan het zand worden afgegraven en kan dit deel van het plan bouwrijp worden gemaakt.

Scholtens Projecten en Timpaan willen in het gebied ten oosten van de Oostergouw, waar ook de toegang tot de wijk komt, zo’n 450 woningen bouwen. 180 ’grondgebonden’ woningen en 270 appartementen, in zes woongebouwen die langs de Oostergouw komen te staan.

(Tekst gaat door onder de foto)

De hoop van de ontwikkelaar is nog dit jaar te kunnen beginnen met de bouw, maar dat hangt onder meer af van de goedkeuring van het bestemmingsplan. De gemeenteraad heeft in maart besloten het ontwerpbestemmingsplan in procedure te brengen. Zij buigt zich naar verwachting in september over de plannen.

Lees ook: Maanden vertraging woningbouwplan Rozenbuurt in Zwaag (450 woningen) is volgens Fractie Tonnaer nog maar een voorbode

Lees ook: Politiek Hoorn verdeeld over hoogbouw Rozenbuurt

Lees ook: Omwonenden nieuwbouwplan Rozenbuurt in Zwaag verzetten zich tegen bouwhoogte tot 30 meter

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen