Teamsprinters met Matthijs Büchli uit Santpoort-Zuid bezorgen Nederland zesde gouden medaille: ’Dit moet even bezinken’ [video]

Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Matthijs Buchli tijdens de finale het baanwielrennen in het Izu Velodrome op de Olympische Spelen in Tokio.

Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Matthijs Buchli tijdens de finale het baanwielrennen in het Izu Velodrome op de Olympische Spelen in Tokio.© ANP

ANP
Tokio

De Nederlandse baanwielrenners hebben Nederland op de Olympische Spelen de zesde gouden plak bezorgd door de teamsprint te winnen. De teamsprinters waren in de finale sneller dan regerend olympisch kampioen Groot-Brittannië: 41,369 om 44,589

Nederland trad in de finale tegen de Britten aan met het trio Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland. Zij kwamen eerder over de finish dan Ryan Owens, Jack Carlin en Jason Kenny.

De Nederlandse teamsprinters, de favoriet voor goud en drievoudig wereldkampioen, zijn al enige tijd een klasse apart. Begin vorig jaar zetten ze in Berlijn het wereldrecord op 41,225. De Britten pakten in 2008, 2012 en 2016 olympisch goud op de teamsprint.

Lees ook: Matthijs Büchli als eerste gouden Velsense olympiër nu al geëerd: ’Kijk die bovenbenen’

Starter Van den Berg begon met een rondje 17,255, waarna Lavreysen 11,964 klokte. Hoogland haalde met een rondje van 12,15 het goud binnen. De Britten reden toen al op grote achterstand, omdat Kenny een gaatje liet vallen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Matthijs Buchli.

Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Matthijs Buchli.© ANP

In de kwalificatie en de eerste ronde waren de Nederlandse renners ook het snelst. In de kwalificatie trad Matthijs Büchli aan in de plaats van Hoogland. Het brons ging naar Frankrijk (42,331). Die landenploeg klopte Australië (44,013) tijdens een race om een medaille.

„Dit moet even bezinken”, jubelde Van den Berg vlak na de finale. „Het is echt bizar wat we hier hebben laten zien. Door corona hebben we zo lang alleen maar voor onszelf kunnen trainen. Maar wat we hier nu weer als team presteren. Ik ben zo trots op iedereen.”

Twintig medailles

Met het goud van de teamsprinters en het brons van de zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz in de 49erFX heeft de Nederlandse sportploeg in Tokio nu de totale oogst van vijf jaar geleden in Rio de Janeiro verbeterd.

Op de Spelen van 2016 pakte TeamNL negentien medailles. De teller staat nu op twintig en daar komt sowieso een medaille bij van boksster Nouchka Fontijn, die al zeker is van brons in de klasse tot 75 kilogram. In de laatste dagen van de Spelen moet blijken of dat mogelijk goud of zilver wordt.

Met 25 medailles zijn de Spelen van Sydney 2000 de meest succesvolle ooit voor Nederland, dat toen twaalf keer goud won.

Lees ook: Bondscoach baanwielrenners Haak: ’Dit is zo ontzettend knap. De jongens hebben dit met z’n vieren gedaan’

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland.

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland.© ANP

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen