Einddossier in witwaszaak rondom liquidatie Bergen is klaar, maar wanneer volgt de zitting? De Colombiaanse ’kapster’ mag die in vrijheid (onder voorwaarden) afwachten

Bij de schietpartij op 16 februari kwam een 45-jarige Colombiaan om het leven.

Bij de schietpartij op 16 februari kwam een 45-jarige Colombiaan om het leven.© Archieffoto Michiel van Bergen

Suzanne Rijnja
Bergen aan Zee

De voorlopige hechtenis van de Colombiaanse Maira Q. (34) is geschorst. Dat betekent dat zij onder voorwaarden haar rechtszaak in vrijheid mag afwachten. Ze wordt verdacht van witwassen en verboden wapenbezit, net als de andere vijf Colombianen die gelinkt worden aan de moord in Bergen aan Zee.

Maira Q. was ook in het Amsterdamse hotel waar het zestal in februari werd opgepakt, twee dagen na de dodelijke schietpartij waarbij een 45-jarige Colombiaan omkwam. Vermoedelijk ging dat om een mislukte cocaïnedeal.

Volgens haar advocaat wist Maira Q. niks van de 600.000 euro die op de kamers lag. En ook niet van de twee wapens. Ze was alleen mee als kapster en als vriendin van Yelsin V. (37). Dat haar voorlopige hechtenis geschorst is, wil niet zeggen dat ze niet meer verdacht wordt.

Yelsin V. is een hoofdverdachte in de zaak. Samen met Jhonnathan G. (34) en Claudia F. (54) stond hij maandag voor de rechter in Alkmaar voor een niet-inhoudelijke zitting.

In die zaak werd duidelijk dat het einddossier klaar is. Hoewel daarin onder meer nog de uitslagen van het DNA-onderzoek en informatie uit het buitenland ontbreken, vindt het Openbaar Ministerie het voldoende om over te gaan op de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Die zitting is tot ergernis van de advocaat van de drie verdachten nog niet gepland en hij vreest dat het nog even gaat duren. Daarom wil hij dat de voorlopige hechtenis van zijn cliënten ook wordt geschorst.

Dat komt mede omdat het niet langer om 600.000 euro gaat in de aanklacht, maar iets meer dan 500.000 euro. Yelsin V. claimt namelijk dat de 67.000 euro in een Louis Vuitton-tas van hem is.

Vooral bij Claudia F. vraagt de advocaat zich af hoe groot haar rol was. Uit het dossier blijkt dat zij niks met de wapens te maken heeft, zegt hij. „Dan kom je op een straf van zo’n 9 maanden, dus tot ergens in november. Gaat mevrouw meer straf krijgen dan haar voorlopige hechtenis straks is geweest? Ik denk het niet.”

Money transfers

De officier van justitie meldde nog dat het OM de aanklacht tegen Yelsin V. en Jhonnathan G. wil uitbreiden. „De periode waarin de verdachten hebben witgewassen wordt daarbij langer. Naast het geld dat in de hotelkamers is gevonden is zijn er money transfers (geldoverboekingen) gedaan.”

Bij Jhonnathan G. zou het om een bedrag van ongeveer 2.700 euro gaan waarvan de herkomst onduidelijk is, voor Yelsin V. gaat het om 14.000 euro.

Lees ook de rechtbankverslagen van de andere verdachten:

Marius M. (34), verdacht van moord/doodslag en poging tot ontvoering. Hij zou een aansturende rol hebben gehad in de voorbereidingen.

Bilal K. (26), wordt ook verdacht van moord/doodslag en poging tot ontvoering. Hij zou onder meer auto’s hebben geregeld.

Tegen Enes I. (27) geldt dezelfde aanklacht. Hij wordt onder meer gelinkt aan een telefoon waarmee berichten over de schietpartij zijn verstuurd.

De twee verdachten (29 en 42) die begin juni werden opgepakt hebben nog geen pro-formazitting gehad. Zij zitten in voorlopige hechtenis en allebei verdacht van betrokkenheid bij de dood van de Colombiaan en de ontvoering.

De zaken van de zes Colombianen - Juan Diego T. (29), Jhonnathan G. (34), Yelsin V. (37), Ada C. (51), Claudia F. (54), Maira Q. (34) - zijn al eerder behandeld. Zij worden niet verdacht van moord/doodslag, maar van witwassen en verboden wapenbezit.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen