Twee vrouwen zwemmen IJsselmeer over in tocht van 22 kilometer

© ANP

ANP
MEDEMBLIK

Dorien Rompelman en Mascha Toebak steken zondagochtend het IJsselmeer over. Ze begonnen rond 07.00 uur.

De actieve buitenzwemsters zwemmen van Medemblik naar Stavoren in Friesland. Hiermee willen de vrouwen aandacht vragen voor de paling, waar het niet goed mee gaat volgens kennisorganisatie RAVON.

"Het IJsselmeer is een belangrijk opgroeigebied voor de paling", stelt de organisatie. Maar sinds de bouw van de Afsluitdijk kunnen palingen dit gebied minder goed bereiken. Daarbij wordt een op de drie palingen bij de tocht op het IJsselmeer weggevist. Rompelman en Toebak vinden het leuk om te zwemmen en doen het voor hun eigen uitdaging, vertelt Rompelman, maar ze vinden het ook leuk om de paling hiermee te steunen.

Het duo zwemt om de beurten een aantal kilometers, onder begeleiding van een coach die meegaat met een boot. De tocht duurt naar verwachting tot eind van de middag. Het plan is ongeveer een half jaar geleden ontstaan. "Mascha kwam met het idee. Het is een flinke challenge, maar ik hou wel van de uitdaging", zegt Rompelman.

Het duo heeft veel getraind, onder meer in het zwembad, maar ook in de zee. Spannend wordt het nog wel, meent Rompelman. "We hebben nu twee keer 5,5 kilometer gezwommen, maar nog nooit zo ver: 11 kilometer per persoon." Wat het ook spannend maakt is het weer. Het water kan flink in beweging zijn. "Dan wordt het een goede uitdaging."

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen