Vloon springt met de polsstok naar olympische finale. ’Ik ben heel tevreden’

Menno Vloon.

Menno Vloon.© Foto: Hollandse Hoogte / AFP

ANP
TOKIO

Polsstokhoogspringer Menno Vloon uit Krommenie heeft zich bij de Olympische Spelen geplaatst voor de finale. De 27-jarige Zaankanter reikte in de kwalificaties tot een hoogte van 5,75 meter en dat was ruim voldoende voor een plek in de eindstrijd, die voor dinsdag op het programma staat.

De opluchting was groot bij de Nederlander, want hij maakte eerder twee grote decepties mee. Zowel bij de WK van 2017 in Londen als de WK van 2019 in Doha blesseerde hij zich bij zijn eerste sprong en moest hij de wedstrijd staken. „De eerste sprong goed doen was nogal een dingetje voor mij, dus toen dat lukte was daar de eerste opluchting. De finale halen is uiteraard ook heel lekker”, glunderde Vloon na de kwalificaties. „Alle sprongen waren goed, ook technisch. Ook fijn dat ik die 5,75 nog haal. Ik ben heel tevreden.”

Menno Vloon

Menno Vloon© Foto: Hollandse Hoogte / AFP

Vloon beleefde al een prachtig indoorseizoen, waarin hij het Nederlandse record met maar liefst 15 centimeter verbeterde en het op 5,96 meter bracht. De 6 meter zit erin, denkt hij, maar in aanloop naar de Spelen is die magische sprong er nog niet uitgekomen. Hij kwam outdoor tot dusver tot 5,80 meter als hoogste sprong.

Mogelijk is een sprong over 6 meter nodig om een medaille te halen. De Zweedse wereldrecordhouder Armand Duplantis en de Franse topspringer Renaud Lavillenie gingen dit seizoen al over die barrière. Ook zij haalden in Tokio de finale met een een sprong van 5,75.

Vloon wilde niet vooruitlopen op de finale. „Ik heb niks in mijn hoofd. Ik ga onbevangen de finale in met de wetenschap dat het goed zit. Voorlopig geniet ik en heb heel veel zin om te springen.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen