Judoka Meyer in shock na roemloze aftocht rivaal Grol in Tokio

Roy Meyer.© Foto ANP

ANP
HILVERSUM

Judoka Roy Meyer sliep nog toen zijn grote rivaal Henk Grol uit Haarlem bij de Olympische Spelen in Tokio al na amper 25 seconden was uitgeschakeld in de klasse boven 100 kilogram. „Ik had een bepaalde verwachting. Daarom had ik mijn wekker ook niet gezet voor zijn eerste partij. Ik ging er vanuit dat hij voor de medailles zou gaan meedoen. Op een gegeven moment kreeg ik echter allerlei berichten binnen”, zei de zwaargewicht in de NOS-studio waar hij commentaar gaf bij de gebeurtenissen op de olympische vrijdag.

Meyer, die na een lange en verbeten strijd het olympische ticket aan Grol moest laten, wist niet wat hij ervan moest denken. „Er gingen 1001 scenario’s door mij heen. Je gaat toch jezelf afvragen: wat, als ik daar had gestaan? Had ik het beter gedaan? Is dit echt gebeurd? Maar dat is allemaal achteraf. Sinds ik wakker ben vandaag ben ik nog steeds in een soort van shock. Als ik daar had gestaan, had ik de kans gehad. Dat is een heel moeilijke emotie, zelfs nu kan ik het nog niet goed verwoorden.”

Meyer: „De partij van Henk ging inderdaad heel snel. Hij zei zelf dat hij gespannen was. Dan kun je wel een plan hebben, maar dat kun je dan niet uitvoeren. Je lichaam doet dan niet wat je wilt. Ik heb bij de WK een aantal weken terug nog tegen die Oezbeek gestaan en toen heb ik hem verslagen.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Henk Grol.© Foto ANP

Meyer, die vorige maand WK-brons behaalde, kan echter ook nog wel een beetje begrip opbrengen voor Grol. „Het is heel dubbel allemaal. We mogen nooit echt vrienden zijn geweest, maar je mag nooit vergeten dat hij een ontzettend mooie sportcarrière heeft en dat hij heel veel heeft betekend voor de judowereld. Als ik daar in zijn positie had gestaan, was ik ook helemaal kapot geweest. Dit gun je je ergste vijand niet. Maar dat we nooit echt vrienden zijn geweest, is inderdaad een understatement. We hebben onderling flink wat spanningen gehad.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen