Woonplicht is legitiem middel om huisjesmelkers te weren

Woonplicht nieuwbouw.

Woonplicht nieuwbouw.© Foto Jan Jong

Ronneke van der Genugten
Hoorn

Huizen mogen niet meer opgekocht worden door kapitaalkrachtige ondernemers, of ze moeten er zelf gaan wonen. Een grote meerderheid van de respondenten op de stelling ‘Stel een woonplicht in voor alle huizenkopers’ is het eens met de woonplicht.

Pieter de Jong uit Enkhuizen, Jaap Visser uit Zwaag, J. Van Truijen uit Hoorn en plaatsgenoot Cornelia Kroft; slechts een rijtje namen van voorstanders van de stelling.

Ook Cor Hoekema uit Hoorn stemde voor, met een uitgebreide toelichting. Hij schrijft: ,,Bestaande appartementen worden opgekocht door beleggers voor de verhuur. Hetzelfde beeld zie je ontstaan als eigenaren komen te overlijden en de nabestaanden meer opbrengst willen genereren door het appartement te verhuren in plaats van te verkopen. Zolang korte verhuur meer oplevert dan de rente van het spaargeld (mede dankzij de vele expats van Microsoft en Google) zal deze tendens eerder toe- dan afnemen.”

Elk legaal middel om huisjesmelkers te weren, is een goede stap om woningen beschikbaar te krijgen en te houden voor diegenen die het nodig hebben, volgens Charles Webster uit Zwaag. Chiel Delver uit Hoorn is van mening dat elke vorm van woningspeculatie in een tijd van woningtekort dient tegen gegaan te worden. ,,De gevolgen van speculatie zijn desastreus voor onder andere jongeren die wel de dure huren mogen ophoesten maar niet de huizen kunnen kopen en de hypotheken kunnen betalen.”

Gonny Sierkstra uit Zwaagdijk pleit voor de herinvoering van premiewoningen. ,,Nieuwbouwwoningen moet je uitsluitend aan starters gunnen. Het is de enige manier om legaal huisjesmelkerij tegen te gaan.”

Vijf jaar maar? Jasper de Vries stelt voor om die woonplicht te verlengen. ,,Niet verhuren, maar verkopen. Gun anderen ook de kans een woning te kopen en zie het niet als eigen verdienmodel.”

Tegenstanders van de stelling zijn onder anderen Carla Slinger uit Wognum, Bert Putters uit Hem, Henk Petiet uit Hoogkarspel en Harry Bakker uit Hoorn. Volgens Nico Ligthart uit Enkhuizen klinkt het in eerste instantie logisch, maar deze respondent heeft er toch een kanttekening bij geplaatst: ,,Als het achteraf echt jouw huis toch niet is, of je komt een ander beter buitenkansje tegen wil je er wel graag vanaf. In dat geval heeft het niets met beleggen te maken. Verhuurverbod voor de eerste 5 jaar is misschien ook een idee.”

Plaatsgenoot Cor Westerveld vindt de woonplicht voor kopers erg kort door de bocht. ,,Als je een mooie baan hebt en je werkgever verhuist met zijn bedrijf naar bijvoorbeeld Drenthe of Overijssel en je moet mee om je baan te behouden, dan heb je toch een groot probleem. Je zou toch wat ontsnappingsclausules moeten inbouwen. Vergeet niet dat veel mensen tweeverdieners zijn en dat je die bij plotseling werk ver weg van hun koopwoning in grote problemen brengt.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen