Oostzaan trekt opnieuw aan de bel over vaaroverlast

Vooral jongeren varen veel te hard.© archieffoto

Koos Reitsma
Oostzaan

Vorig jaar waarschuwden Wormerland en Oostzaan al dat met name jongeren geluidsoverlast veroorzaken en veel harder varen dan toegestaan in het Oostzanerveld en het Wormer- en Jisperveld. Het lijkt weinig te hebben geholpen.

Op de Ringvaart en op de Zuidwestplas varen jongeren dit jaar geregeld op elkaar in om hiermee hoge golven te maken, meldt burgemeester Marvin Polak van Oostzaan. „Door te hard en roekeloos varen wordt de natuur beschadigd en ontstaan gevaarlijke situaties op het water.”

In mei stuurde Oostzaan al een waarschuwingsbrief rond waarin ouders werden opgeroepen een oogje in het zeil te houden. „Misschien heeft u kinderen met een eigen boot of mogen uw kinderen uw boot gebruiken? Het is belangrijk om de regels met uw kinderen te bespreken en uit te leggen welke risico’s verbonden zijn aan onveilig vaargedrag.”

Nabij het Twiske, vooral op de Ringvaart en op de Zuidwestplas, wordt veel overlast ervaren door andere waterrecreanten, en is sprake van onveilige situaties, bijvoorbeeld wanneer tijdens het snelle varen met aluminium bootjes ook kinderen aan het zwemmen zijn.

Bij de gemeenten Landsmeer en Zaanstad zijn dit jaar ook weer klachten binnengekomen over hardvaren. In Zaanstad met name op de Mallegatsloot in Westerwatering. Een plek waar regelmatig wordt gezwommen. De jongeren varen veel harder dan toegestaan, een van de bewoners dringt er bij de gemeente op aan handhavend op te treden.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.