Ingrediënten halen uit de natuur voor maaltijd

Hanneke van den Berg

Terug naar de natuur. Naar de eenvoud en het maken van gerechten vanaf de basis, dus zonder bewerkte toevoegingen. Het wordt steeds populairder om alles zelf te maken.

Over een paar maanden begint de herfst. Dan biedt het bos weer een overvloedige hoeveelheid ingrediënten die je zelf kunt plukken. Eekhoorntjesbrood, vlierbessen, walnoten en nog veel meer. Wist u bijvoorbeeld dat de droge zaadjes van de berenklauw naar mandarijn, selderij, kokos en komkommer smaken?

Ooit was wildplukken een noodzakelijke bezigheid van arme mensen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Nu staan ingrediënten uit het wild vooral op menukaarten van exclusieve restaurants. Maar met behulp van dit boek kun je het ook allemaal zelf maken. Elsje Bruijnesteijn legt uit wat je nodig hebt, waar en wanneer je het beste kunt plukken in het wild, legt uit welke paddenstoelen giftig zijn, hoe eetbare planten eruit zien en vooral ook wat je ermee kunt maken. ’Wildoogst’ is een prachtig, compleet boek met hele fraaie natuurfoto’s.

Elsje Bruijnesteijn: ’Wildoogst’. Uitg. Terra, €23,99.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.