In paar weken tijd ruim 5000 gevallen vliegtuigoverlast bij nieuw meldpunt

Van onze verslaggever
Zaandam/Purmerend

De site Vliegherrie.nl heeft in een tijdsbestek van amper drie weken meer dan 5000 meldingen ontvangen van omwonenden van Schiphol die last hebben van het lawaai van vliegtuigen.

Het vliegtuigmeldpunt is een initiatief van onder meer SOS Zaanstreek. De meldingen zijn afkomstig uit de wijde omgeving van het vliegveld, tot Alkmaar, Purmerend en Hoorn aan toe. SOS Zaanstreek en andere bewonersgroeperingen besloten hun eigen meldpunt in het leven te roepen omdat ze vinden dat de bestaande meldpunten - zoals Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) - steken laten vallen.

Volgens de initiatiefnemers zijn de meldingen afkomstig van zo’n 1500 omwonenden van Schiphol. Veel van hen volstaan met een korte melding als ze overlast hebben van vliegtuigen, maar daarnaast zijn ze ook al schrijnende verhalen tegengekomen. „Niet alleen over het niet kunnen verstaan van elkaar of de televisie tijdens weer een golf van vliegterreur, maar ook van mensen die letterlijk ziek worden van het lawaai en de uitstoot.”

Een melder uit Assendelft spreekt van ’een kudde olifanten’ om het lawaai van vliegtuigen te vergelijken. In een dag tijd bijna 90 keer, ’met als gevolg verhoging van de hartslag en bloeddruk’. „En dan heb ik het nog niet over de vervuilde lucht die ik moet inademen.”

Van de meldingen die binnenkomen op Vliegherrie.nl wordt periodiek verslag uitgebracht aan onder meer de Tweede Kamer, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen