Hockeyers met heel veel moeite wel langs Zuid-Afrika

Mirco Pruijser omhelst Thierry Brinkman (gezien op de rug) na een treffer.© Foto AP

ANP
TOKIO

De Nederlandse hockeyers hebben met heel veel moeite hun eerste zege geboekt op de Olympische Spelen van Tokio. Tegen het veel lager ingeschatte Zuid-Afrika won de formatie van bondscoach Max Caldas met 5-3. In het openingsduel had Oranje verloren van België.

Sensationeel was de openingsfase, waarin de vooraf kansloos geachte Afrikanen een voorsprong van 0-3 namen. Pas in het laatste kwart kwam Nederland voor het eerst op voorsprong, dankzij een benutte strafbal van Mink van der Weerden. Eerder had Jeroen Hertzberger vanaf 'de stip' gemist. Door Mirco Pruyser werd het nog 5-3.

Mustaphaa Cassiem, Andud Cassiem en Tevin Kok zorgden voor de voorsprong van Zuid-Afrika, niet in het minst door soms zwak verdedigen van Nederland. Nog voor rust echter kwam Oranje dichterbij. Eerst scoorde Pruyser met een fraaie backhand, vervolgens was Thijs van Dam succesvol na een scrimmage voor het Afrikaanse doel.

Daarna miste Hertzberger een grote kans op de gelijkmaker, door een strafbal nogal onbesuisd naast te slaan. Het was bijna typerend voor de frustratie en moedeloosheid die bij Oranje de overhand leek te krijgen. Niet veel later maakte echter Thierry Brinkman er alsnog 3-3 van. Door Van der Weerden en opnieuw Pruyser werd de zege zeker gesteld, al kreeg Zuid-Afrika tussen de bedrijven door zowaar ook nog de nodige mogelijkheden, onder meer bij een schot tegen de paal.

Oranje werd in 2000 voor de laatste keer olympisch kampioen. Wel werd Nederland onlangs in Amstelveen Europees kampioen.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen