Kanoslalomster Wegman zonder problemen naar halve finale Spelen

© ANP

ANP
TOKIO

Kanovaarster Martina Wegman heeft op de Olympische Spelen zonder problemen de halve finale bereikt van het onderdeel slalom. De 32-jarige Wegman legde de twee heats over de wildwaterbaan in Tokio twee keer vrijwel foutloos af.

Alleen in de eerste heat raakte ze een keer een poortje, wat haar 2 strafseconden opleverde.

Wegman zette in die heat de twaalfde tijd neer, in de tweede heat eindigde ze als tiende. De kanovaarster uit Schoorl, die voornamelijk in Nieuw-Zeeland verblijft, was toen zo'n 4 seconden sneller. Ze gaf met haar tijd van 109,84 seconden ruim 11 tellen toe op de Australische favoriete Jessica Fox. Van de 27 deelneemsters aan de voorronde vielen er slechts drie af. Dinsdag is de halve finale, de beste tien komen dezelfde dag uit in de finale. Wegman hoopt op haar eerste Spelen de finale te halen.

Bij kanoslalom moeten de deelnemers een kunstmatige wildwaterbaan van 250 meter zo snel mogelijk afleggen. Onderweg moeten ze tussen 25 poortjes door. Wie de paaltjes van het poortje raakt, krijgt 2 strafseconden. Een gemiste poort betekent 50 strafseconden.

Kanoslalom maakt sinds 1992 deel uit van het olympische programma. De laatste keer dat Nederland in deze discipline meedeed, was bij Peking 2008 met Robert Bouten en Ariane Herde. Beiden haalden de finale. Bouten werd negende, Herde eindigde als zesde.

Lees ook: Kanoslalomster Wegman zoekt ook op de Spelen uitdaging: ’Het is mijn doel om ook echt bij de top te gaan horen’

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen