’Defenders’ uit heel Nederland komen in Den Helder bijeen om actie te voeren [video]

Defend Den Helder gaat voorop in de optocht.

Defend Den Helder gaat voorop in de optocht.© Foto GlocalMedia

Van onze verslaggever
Den Helder

Even snel als ze gekomen waren, waren ze ook weer vertrokken. Maar door de korte ophef die ontstond over een groep mensen die gemaskerd door Den Helder liep, is het doel van tientallen ’Defenders’ uit heel Nederland bereikt.

Voorop gaat een groep mannen uit Den Helder. Ze dragen een vlag voor zich waarop ’Defend Den Helder’ staat. De meeste van hen dragen een mondkap met een schedel erop, een zonnebril en een petje.

(Tekst gaat door onder de foto)

Er wordt veel vuurwerk afgestoken tijdens de optocht.

Er wordt veel vuurwerk afgestoken tijdens de optocht.© Foto GlocalMedia

Achter hen volgen nog veel meer Defend-groepen uit onder meer IJmuiden, Alkmaar en Eindhoven. Ook de vlag met pompeblêden, die uit Friesland, ontbreekt niet. Meerdere personen lopen met fakkels of steken vuurwerk af.

Lees ook: Optocht door Den Helder was van tevoren niet aangemeld. Desalniettemin geen aanhoudingen. ’Er was geen reden tot ingrijpen’

Een ooggetuige spreekt van zo’n 75 mensen die volledig in het zwart gekleed door Den Helder lopen. Iemand anders meldt dat mensen zich niet veilig voelden door de agressieve houding van de groep, zeker wanneer er bijvoorbeeld een kritische vraag werd gesteld.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het logo van Defend Den Helder.

Het logo van Defend Den Helder.

De Defenders duiken na hun gezamenlijke tocht op meerdere plekken in de stad op. De groep die door deze krant wordt aangetroffen vlak bij een supermarkt, wil geen commentaar geven. De politie houdt de groep deze middag goed in de gaten, maar laat weten dat de rust al snel wedergekeerd is.

Voor zover bekend bestaat de Defend-beweging uit allerlei Facebook-groepen, waarin mensen zich uitspreken tegen het beleid rondom de coronamaatregelen. Zo willen ze waarschuwen voor de gevaren van vaccineren. De Facebook-groep van Defend Den Helder telt drieduizend ’vrienden’.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.