West-Fries project om vluchtelingen te helpen is gouden kans voor Zohor (33) uit Hoorn. ’Voor het eerst werd gevraagd wat ik wilde gaan doen’

Zohor Almasry (rechts) in gesprek met haar coach Rosa van den Bosch.© Foto Marcel Rob

Martijn Mak
Hoorn

„Meedoen aan Migranten leren verder was een gouden kans”, zegt de uit Syrië afkomstige Zohor Al Masry (33), die nu in Hoorn woont. „Voor het eerst werd gevraagd naar wat ik wilde gaan doen. Naar wat mijn hart mij vertelde. Ik wil acteren, schrijven en film maken.”

Zohor woont sinds 2015 met haar man en twee kinderen in Nederland. Door oorlog wordt haar gezin gedwongen om te verhuizen. Het is een moeilijke stap, want ze laten hun familie en vrienden achter. Maar vanaf het begin voelt ze zich thuis in haar nieuwe land. ,,Het was alsof Nederland op mij had gewacht.”

De dertiger barst van de ideeën en energie. Binnen een jaar na de verhuizing naar Nederland zet de Syrische, die op haar 28e brons won tijdens het nationale kampioenschap in Syrië, een karateklas op. Dat begint in een speeltuin. Met de eerste inkomsten kan zij een aantal weken later een zaaltje huren. ,,Ik wilde geen uitkering. Ik wilde gewoon werken en geld verdienen. Ook was het goed om de taal te leren.”

Reclame

In eerste instantie belandt een flyer van ‘Migranten leren verder’ in de papierbak. ,,Ik dacht: dat is gewoon reclame”, zegt Zohor met een lach. „Maar toen ik later door verschillende mensen werd benaderd om toch mee te doen, waaronder wethouder Kholoud Al Mobayed, ben ik hem eens gaan lezen. Toen dacht ik, dit is echt iets voor mij.”

Lees ook: ’Migrantenvrouwen leren door’ biedt vluchtelingen in West-Friesland kans op studie of betere baan. ’Taal is zo belangrijk om in contact te komen met mensen’

Zohor werkt inmiddels al maanden om haar Nederlandse taal naar een universitair niveau te krijgen. „Maar vooral de loopbaanbegeleiding is erg belangrijk voor mij. Ik heb heel veel gesprekken gehad met Rosa van den Bosch (Startwijzer, red.), over wat ik voel en wil bereiken. Het helpt om mijn doelen te bepalen.”

Opleiding

Tegenwoordig geeft Al Masry aerobicslessen. Maar dat is niet alles. ,,Ik ben actrice en ik schrijf ook. Dat doe ik om mijn gedachten te verankeren. Door dit project zet ik grote stappen, op het gebied van taal en mijn acteercarrière. Ik ga een vervolgopleiding doen.”

Migranten leren verder is een initiatief van en wordt gefinancierd door het Juniusfonds. Het is bedoeld om de positie van vluchtelingen te versterken. Het project wordt uitgevoerd door re-integratiebureau Startwijzer en taalschool EDinova. Een tweede traject gaat in september van start.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen