Gemeente Schagen gaat veertig bomen weghalen in Warmenhuizen. Ze staan niet stevig meer na het aanleggen van elektrakabels

De veertig bomen die gekapt worden hebben nog maar aan één kant wortels, dat zorgt voor omvalgevaar.

De veertig bomen die gekapt worden hebben nog maar aan één kant wortels, dat zorgt voor omvalgevaar.© Archieffoto

Tessa Thepen
Warmenhuizen

De gemeente Schagen gaat op zeer korte termijn veertig bomen weghalen langs de Veilingweg en Stationsstraat in Warmenhuizen. Door het leggen van elektrakabels in het fietspad staan de bomen niet stevig meer en dreigt er omvalgevaar.

De wortels van de bomen zijn aan één kant verwijderd tijdens het leggen van elektrakabels door Alliander. Het gevaar dat de bomen omwaaien omdat ze aan één kant geen wortels meer hebben is groot. De gemeente Schagen zegt daarom genoodzaakt te zijn om de bomen te verwijderen. Dat zal op zeer korte termijn gebeuren.

Groenstrook

Het betreft de bomen in de smalle groenstrook tussen de weg en het fietspad vanaf het kruispunt met de Trambaan/Oud Wulpendorp tot aan de kruising met Schelphoek Noord. Het gaat om ongeveer dertig bomen langs de Veilingweg en tien langs de Stationsstraat. Het oorspronkelijke plan was om de kabels aan de andere kant van het fietspad te leggen. Dat bleek in een later stadium niet te kunnen, omdat het daar al vol met kabels lag. Zo’n zes bomen zijn mogelijk nog te redden. Om dat zeker te weten laat de gemeente een onderzoek uitvoeren bij deze bomen.

Geen herplanting

Op dezelfde plek plant de gemeente waarschijnlijk geen nieuwe bomen. De groenstrook blijkt dusdanig smal dat deze ongeschikt is als groeiplaats. De gemeente zoekt nieuwe herplantlocaties in de omgeving. Dit wordt besproken met de bewoners van Warmenhuizen. Het herplanten gebeurt niet eerder dan in de winter van 2022-2023, omdat het plan nog gemaakt en besproken zal worden. Daarnaast gaat de gemeente grondverbetering uitvoeren om goede groeiplaatsen te maken.

Kanaalweg

Langs de Kanaalweg in Warmenhuizen trekt Alliander dezelfde elektrakabels door in het fietspad. Ook daar staan bomen tussen de weg en het fietspad in een smalle groenstrook. De gemeente onderzoekt samen met Alliander of ze de kabels zo kunnen leggen, dat de bomen kunnen blijven staan.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.