Aantal WW-uitkeringen blijft dalen, in Zuid-Kennemerland en IJmond vooral krapte in de zorg

Het aantal WW-uitkeringen blijft dalen.

Het aantal WW-uitkeringen blijft dalen.© stockfoto

Eva Stam
Zuid-Kennemerland/IJmond

In juni 2021 is ten opzichte van mei het aantal WW-uitkeringen landelijk met 4,5 procent gedaald. In Zuid-Kennemerland en IJmond lag de afname hier iets onder. Het aantal uitkeringen daalde met 3,9 procent naar 5.746.

De afname van het aantal WW-uitkeringen leidt tot krapte op de arbeidsmarkt. Het is voor werkgevers lastiger om geschikte en beschikbare kandidaten voor hun vacatures. In Zuid-Kennemerland en IJmond is er vooral krapte in de zorg. Ook voor technisch personeel zijn er veel vacatures en weinig werkzoekenden.

Een sector waar specifiek veel vraag naar technisch personeel is, is de autobranche. In het begin van de coronacrisis daalde het aantal banen, maar nu is de vraag weer groter. Door de komst van hybride en elektrische auto’s zijn steeds meer werkgevers op zoek naar uitvoerenden op mbo-2-niveau en technisch specialisten die complexe problemen kunnen oplossen.

In noordelijk Noord-Holland nam het aantal WW-uitkeringen nog sterker af. Het aantal uitkeringen daalde met 4,8 procent ten opzichte van mei. Met name in de horeca en catering, detailhandel, schoonmaak en bij uitzendbedrijven liep het aantal uitkeringen terug.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen