’Politiek knoop nog niet doorgehakt, maar wel overtuigd dat ik iets voor de gemeenschap wil doen’

Samantha Raats volgde de cursus ’Politiek actief’ van de gemeente Hoorn.

Samantha Raats volgde de cursus ’Politiek actief’ van de gemeente Hoorn.© Jaap van der Pijll

Martijn Mak
Hoorn

De cursus ’Politiek Actief’ van de gemeente Hoorn zit er alweer op voor inwoonster Samantha Raats (31). En, heeft ze na vijf lessen de knoop doorgehakt? Gaat ze voor een plek op een kieslijst? „Nog niet, maar ik weet zeker dat ik iets voor de gemeenschap wil gaan doen”, zegt de cursist.

Ze blikt terug op een leerzame en interactieve cursus, die zij met ongeveer dertig personen volgde. Tijdens de lesavonden leerde ze onder meer over wat de gemeente zoal doet, oefende ze met debatteren en kwamen verschillende raadsleden langs.

Het doel van haar deelname was enerzijds kennis opdoen en een netwerk opbouwen, anderzijds wilde de Hoornse er ook achter komen of zij op een kieslijst wil. Daarover twijfelt ze nog. „Ik weet nog niet of ik op de voorgrond wil treden”, aldus Raats, die zo nu en dan al door ÉénHoorn om advies wordt gevraagd over het sociaal domein. „Meedenken vind ik erg interessant.”

Debatteren

Vooral het debatteren ging de mogelijke politica in spe goed af. „Ik kreeg complimenten over hoe ik had gesproken. Praten voor een groep heb ik nooit vervelend gevonden.” Maar er waren ook leerpunten. „Wat wij nog niet goed deden, was kiezen op wie je je richt tijdens een debat. Je moet je betoog richten aan de partijen die nog twijfelen over een onderwerp.”

Een belangrijke vraag die Raats voor de raadsleden had, was hoe zij het werk als raadslid, hun eigen baan of bedrijf en een gezin combineren. „De meesten werken minder (niet fulltime, red.). Een raadslid is gemiddeld twintig uur bezig met zijn werkzaamheden voor de gemeente.”

Dat is, met haar huidige baan en gezin, nog even iets te veel van het goede. „Een andere optie is starten als commissielid of als startend lid. Dat biedt een mooie kijk in de keuken.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen