De Afsluitdijk is de komende weekenden een avond en nacht afgesloten in beide richtingen, omrijden kost tot anderhalf uur extra

De zandtransportband over de A7.© Foto Rijkswaterstaat

Hedzer Faber
Den Oever

De Afsluitdijk is in de avond van vrijdag 23 juli vanaf 22.00 tot zaterdagochtend 24 juli tot 08.00 uur tussen Den Oever en Knooppunt Zurich in beide richtingen afgesloten voor het verkeer.

Dit geldt ook voor vrijdagavondavond 30 juli vanaf 22.00 uur tot zaterdagochtend 31 juli tot 08.00 uur. Dit vanwege het verplaatsen een grote zandtransportband die nodig is voor de versterking van de Afsluitdijk. Of de werkzaamheden doorgaan is nog wel afhankelijk van de wind, meldt Rijkswaterstaat.

Zandtransportband

Voor het versterken van de Afsluitdijk is veel zand nodig. Daarvoor zet Rijkswaterstaat een zandtransportband over de A7 in. Dit is een grote transportband die over de vangrails, de vluchtstroken en de rijbanen heen het zand van het IJsselmeer naar de Waddenzeezijde brengt. Hiermee wordt voorkomen dat het zand met vrachtwagens over de weg of met schepen door de sluis naar de dijk moet worden gebracht. Minder overlast voor weg- en vaarweggebruikers én duurzamer doordat de transportbewegingen over de weg gereduceerd worden.

De zandtransportband wordt op 23 en 24 juli afgebroken ter hoogte van hectometerpaal 88.5 en verplaatst richting Den Oever. Vervolgens wordt deze weer opgebouwd op 30 en 31 juli ter hoogte van hectometerpaal 78.9. Voor het afbreken en opbouwen wordt groot materieel gebruikt zoals hijskranen, en voor het vervoer van de zandtransportband naar zijn nieuwe locatie is groot en zwaar transport nodig. In verband met de veiligheid van weggebruikers en bouwmedewerkers is het noodzakelijk de weg beide nachten af te sluiten.

Windafhankelijk

Of de werkzaamheden daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden op de aangegeven dagen is afhankelijk van de weersomstandigheden, met name van de wind. De zandtransportband is een grote windvanger. Als het te hard waait, kan er niet veilig gehesen worden. Mochten de werkzaamheden moeten worden uitgesteld, dan wordt dit zo spoedig mogelijk bekendgemaakt op vananaarbeter.nl. Bij uitstel worden de werkzaamheden naar verwachting verzet naar de weekenden van 30 en 31 juli en 6 en 7 augustus.

Omleidingsroutes

De extra reistijd bedraagt tussen de 10 en 90 minuten, afhankelijk van vertrekpunt en bestemming, heeft Rijkswaterstaat berekend. Verkeer vanuit zuidelijk Noord-Holland richting Friesland wordt geadviseerd via de A9/A1 en de A6 te reizen, vanuit noordelijk Noord-Holland via de Houtribrijk (N307) tussen Enkhuizen en Lelystad, en dan de A6. Meer informatie op www.deafsluitdijk.nl.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.