DDoS-aanvallen leggen GGD Hollands Noorden plat. Moeilijker om testuitslagen in te zien of een vaccinatieafspraak te maken

© Hollandse Hoogte / Lex van Lieshout

Leonie Groen
Alkmaar

„Het is hinderlijk maar we kunnen er niks mee. Het is een landelijk probleem”, zegt een woordvoerder van de GGD Hollands Noorden over de ernstige DDoS-aanvallen die momenteel de sites van de GGD treffen. Ook die van GGD Hollands Noorden.

Door de aanvallen lukt het inloggen met de DigiD-gegevens niet altijd. Daardoor is het moeilijker om testuitslagen in te zien, een afspraak voor een coronatest of een vaccinatie te maken. Ook eerdere afspraken kunnen niet worden ingezien.

„Inwoners van deze regio kunnen niet zelf naar ons bellen. Wij bellen nu ook negatieve testuitslagen zelf door, zoals we altijd al doen met positieve testuitslagen.”

Landelijk nummer

Als het niet lukt om online een afspraak voor een coronatest te maken, raadt de GGD mensen aan zelf te bellen met het landelijk nummer 0800-1202. Voor het maken van een afspraak voor een vaccinatie kan er gebeld worden met 0800-7070. Beide nummers zijn zeven dagen per week bereikbaar van 8 uur ’s ochtends tot 19 uur ’s avonds.

De woordvoerder: „Er wordt hard gewerkt aan een oplossing.”

De ddos-aanvallen hebben geen invloed op de werking van het Digitaal Corona Certificaat (DCC).

De aanvallen zijn gisteren al ingezet maar worden vandaag, woensdag 21 juli, gemeld door koepelorganisatie GGD GHOR.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen