Laatste expositie Wil Cordes: ’Iedereen komt voor die laatste drempel te staan’

Een van de werken van Wil Cordes die te zien zijn in de Westerkerk.

Een van de werken van Wil Cordes die te zien zijn in de Westerkerk.© eigen foto

Ronneke van der Genugten
Enkhuizen

In de Westerkerk in Enkhuizen tonen 13 kunstenaars hun werk. De kunst van Wil Cordes mag hier natuurlijk niet ontbreken.

Leraar Duits, dichter, schilder, zanger (bariton) en af en toe schreef hij ook een brief aan deze krant. Wil Cordes, kunstenaar in de breedste zin van het woord, is een van de dertien kunstenaars die zijn werk toont in de expositie ‘Verrassend verschillend’ in de Westerkerk.

Zijn werk heeft een eigen wand gekregen, die hij naar eigen inzicht mocht inrichten. Het zal zijn laatste expositie zijn, vertelt de 83-jarige Wil Cordes. ,,Ik ben ernstig ziek. Maar ach, als je in 1938 geboren bent, komt er wel eens een einde aan. Iedereen komt voor die laatste drempel te staan.”

Kinderen in nood

Hij is fier op zijn expositie, maar vooral trots over het feit dat hij altijd geschilderd heeft voor kinderen in nood. De opbrengst van zijn kunst gaat altijd naar een goed doel.

,,Ik heb verschillende groepstentoonstellingen georganiseerd”, vertelt de initiatiefnemer van het het Enkhuizer kunstenaarscollectief SenArt. ,,Ik ben altijd bezig geweest voor kinderen in nood. Van de opbrengst van de schilderijen trok ik alleen mijn eigen onkosten af.”

In de Vijzelstraat in Enkhuizen heeft de vader van twee kinderen en vier kleinkinderen z’n ‘eigen galerietje’. Met dank aan Pedo de Wit, die de kunstenaar de kans geeft om gratis te exposeren in de etalage. Zijn eerste expositie stamt uit 1981. Pas toen had Cordes het lef om zijn werk aan het publiek te tonen. In het Poldermuseum in Andijk. 40 jaar later hangen een paar van zijn werken in de Westerkerk van Enkhuizen.

,,Een rijtje schilderijen. Het is toch vrij emotioneel om ze daar te zien hangen. Omdat ik weet dat het mijn laatste expositie is.”

Wil Cordes kan tevreden zijn: een deel van de opbrengst van de kunst die wordt tentoongesteld, wordt wederom gedoneerd aan een goed doel: het onderhoud van de kerk.

‘Verassend verschillend’, Westerkerk Enkhuizen, t/m 29 augustus, van dinsdag t/m zo van 13.30 tot 17 uur. Toegang gratis.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen