Verzekeraars: schade Limburg veelvoud van 10 miljoen euro

ANP Producties | Bron: ANP

Verzekeraars verwachten dat de schade door wateroverlast in Limburg in de "honderden miljoen euro's" loopt. Het kan volgens het Verbond van Verzekeraars nog twee weken duren voordat er een exacter beeld is van de totale verzekerde schade. "Eerst moet het water zakken, mensen terug hun huis in en moeten schade-experts langs zijn geweest", aldus de koepelorganisatie die spreekt namens Nederlandse verzekeringsbedrijven.

Aanvankelijk had de verzekeringskoepel het over "een veelvoud van tien miljoen euro" aan schade. Daan Prevoo van het zwaar getroffen Valkenburg aan de Geul maakte bekend dat in zijn gemeente alleen al 400 miljoen euro schade is door de wateroverlast. Het gaat daar naar schatting om 200 miljoen euro materiële schade en 200 miljoen euro bedrijfsschade. Dat laatste komt vooral door bedrijven die de inkomsten van het toeristische hoogseizoen in de regio moeten missen.

De claims gaan volgens de het Verbond van Verzekeraars tot nu toe vooral over extreme neerslag. "Maar dat kan nog veranderen. We zien ook overstromingsschades." Volgens een woordvoerster zijn overstromingen uiteindelijk beperkt gebleven tot een klein gebied en waren er meer gemeenten die last hadden van de extreme regenval.

Auto's

Veel verzekeraars dekken de schade aan woningen en bedrijfspanden door de extreme regenval in Limburg, meldde de verzekeringskoepel vorige week al. Dit geldt ook voor auto’s die casco of allrisk verzekerd zijn. Ook schade door bijvoorbeeld het uitvallen van voorzieningen zoals de elektriciteit valt over het algemeen onder de polisvoorwaarden. Het verbond verwacht geen problemen bij de verzekeraars om het geld uit te keren.

Het aantal schademeldingen bij enkele verzekeraars is opgelopen tot boven de 3000. Nationale Nederlanden kreeg ruim 1600 meldingen vanuit particulieren binnen bij zijn merken OHRA, ABN AMRO Verzekeringen, ING Verzekeringen en SNS. Bij Interpolis ging het om bijna 1300 en bij Centraal Beheer om ruim 800 meldingen. De verzekeringsmaatschappijen verwachten dat dit aantal de komende week toeneemt.

Mislukte oogst

Ook bij Limburgse groente- en fruitboeren loopt de schade door de zware regenval in de miljoenen euro's. Boerenverzekeringsmaatschappij Vereinigte Hagel zegt dat waarschijnlijk hele oogsten zijn mislukt door de vele neerslag. Bij de naar eigen zeggen grootste verzekeraar voor telers in Europa meldden zich tot nu toe bijna dertig Limburgse boeren met waterschade, waar volgens directeur Jan Schreuder "misschien nog een aantal" bij zou kunnen komen.

Ongeveer 15 procent van de Limburgse grond voor groente-, fruit-, boom- en sierteelt is via Vereinigte Hagel verzekerd voor extreem weer. Daar is bij regen sprake van als er minimaal 50 millimeter in 24 uur is gevallen of 85 millimeter binnen 48 uur. Tegen overstromingen kan volgens de verzekeraar niet worden verzekerd. "Iedereen zegt: dat hoort bij de overheid", aldus Schreuder.

Het verschilt volgens de boerenverzekeraar per gewas hoe schadelijk de vele regenval is. "Er zijn gewassen zoals aardappels die na 24 uur onder water helemaal weg zijn. Dan is de schade 100 procent." Ook kersen zijn volgens de directeur kwetsbaar omdat die barsten nadat boomgaarden onder water komen te staan. Vereinigte Hagel vergoedt de opbrengst die de boer eigenlijk voor zijn oogst zou krijgen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.