Muzikale reis van Bologna naar Santiago in de Oude Baaf in Haarlem

Grote of St.-Bavo Kerk Haarlem

Grote of St.-Bavo Kerk Haarlem© Foto Mediahuis

van onze verslaggever
Haarlem

Op een muzikale reis van Bologna naar Santiago met het Ensemble 4drivium onder leiding van Guido Groenland, het kan in de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem.

Zondag 25 juli vangt om 19 uur een muzikale reis aan die een uurtje duurt . Op zondag 25 juli, de feestdag van de apostel Jacobus, kunnen belangstellenden vanaf 19 uur luisteren naar (pelgrims)muziek van Guillaume Dufay en de Codex Calixtinus uit de 12e eeuw.

4drivium is een vaste gast in de serie Zomeravondmuziek van de Bavo. Het ensemble legt zich toe op de uitvoering van polyfone muziek, vooral uit renaissance en barok. Uitgaande van een gezelschap van vier zangers, wordt de groep naar gelang de eisen van het repertoire uitgebreid met extra zangers en instrumentalisten.

De naam van het ensemble refereert aan Aristoteles’ classificatie van de zeven vrije kunsten, waarbij hij de muziek indeelde in het quadrivium van op het getal betrokken wetenschappen, samen met rekenkunde, meetkunde en kosmologie. Pas later zou muziek verbinding zoeken met de taalvakken uit het trivium: grammatica, dialectica en retorica. Naar 4driviums eigen - bescheiden - mening, spreekt de mooiste muziek dan ook tot zowel het gevoel als het intellect.

Toegang vrij met collecte. Vooraf aanmelden is verplicht via www.bavo.nl

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen