Paaltjes moeten wegpiraten in winkelgebied Enkhuizen weren

De Westerstraat: winkelgebied.

De Westerstraat: winkelgebied.

Tanja Koopen
Enkhuizen

De gemeente Enkhuizen gaat na klachten vanuit de winkeliersvereniging paaltjes plaatsen om autoverkeer te weren.

Want het loopt volgens de ondernemers de spuigaten uit in het gebied tussen de Melkmarkt en de Westerkerk. Hoewel dit overduidelijk een winkelgebied is, en dat ook met bebording wordt aangegeven, rijden er regelmatig auto’s in. Daardoor ontstaan levensgevaarlijke situaties, benadrukt voorzitter Marieke Schooneman van de winkeliersvereniging.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Vijzelstraat, waar toevallig twee auto’s geparkeerd staan.

De Vijzelstraat, waar toevallig twee auto’s geparkeerd staan.© foto mediahuis

Het oostelijk deel van de Westerstraat, richting de Zuiderkerk, wordt al tussen 11 en 18 uur afgesloten met hydraulische paaltjes, maar de andere kant op geldt dat niet. Leveranciers komen vaak vroeg in de ochtend, zij zijn tot elf uur welkom. Daarna sluiten enkele ondernemers zelf aan beide zijden de winkelstraat af met een verplaatsbaar paaltje.

Volgens de ondernemers is dat ook hard nodig. ,,Doorgaand verkeer komt gewoon door de straat als er mensen lopen. Vrachtwagens, toeristen met gewone auto’s, campers, ook veel elektrische fietsen en scooters.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

De Westerstraat, vanaf de Hema gezien.

De Westerstraat, vanaf de Hema gezien.© foto mediahuis.

Die laatste kunnen gewoon tussen de paaltjes door, dus bezinnen de ondernemers zich nog op een goede oplossing. Fietsers in de Westerstraat vormen al langere tijd een bron van ergernis. Ook hopen de winkeliers dat er op termijn hydraulische paaltjes komen, maar die zijn voor nu nog te duur. Schooneman hoopt dat ook de Vijzelstraat op termijn kan worden afgesloten. ,,Maar daar zijn nog geen ondernemers die dit op zich willen nemen.’’

Omdat de Westerstraat altijd al wandelgebied is, hoeft de gemeente geen apart verkeersbesluit te nemen. Voor hulpdiensten blijft de winkelstraat sowieso bereikbaar.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen