Het Vegan Avontuur: Wassen en schoonmaken kan best vegan

Hanneke van den Berg

Niet zolang geleden keek ik een aflevering terug van het tv-programma ’Keuringsdienst van waarde’. Het ging over wasverzachters. De makers lieten zien dat in veel wasverzachters slachtafval van dieren zit. Serieus.

Om mijn was voortaan alleen nog maar met schoonmaakazijn en etherische olie te wassen, zoals sommigen schijnen te doen, gaat mij nog iets te ver. Zeker omdat ik ook de was van mijn 86-jarige moeder doe en hygiëne voor haar extra belangrijk is.

Maar gelukkig bestaan er voldoende was- en afwasmiddelen van merken waarbij dit niet het geval is. Ook zitten er geen schadelijke stoffen in en zijn veganisten er blij mee. De inhoud is voor het overgrote deel biologisch afbreekbaar, ook niet onbelangrijk. Want er komen al genoeg schadelijke stoffen in het riool terecht.

Dat slachtafval in wasverzachters is trouwens een heel raar idee. Resten van dieren die niet geschikt worden geacht voor menselijke consumptie worden wel gebruikt om de kleding schoon te maken die we op ons lijf dragen.

Wat eten betreft heb ik nog wel de nodige hobbels te nemen op mijn veganistische zoektocht, maar voor handzeep, schoonmaakmiddelen, afwasmiddel, wasmiddel en wasverzachter was het voor mij al snel duidelijk dat ik daarvoor moest gaan kiezen. En dat is helemaal niet moeilijk, want zelfs in de gewone supermarkt zijn merken als Seepje, Marcel’s Green Soap en Ecover volop aanwezig.

Het is vreemd dat er in sommige reguliere wasmiddelen nog zoveel ongezonde stoffen zitten, terwijl ik uit ervaring inmiddels weet dat bovenstaande merken alles net zo goed schoonmaken en die chemische toevoegingen dus helemaal niet nodig zijn. Daarnaast ruiken etherische oliën vaak een stuk lekkerder dan die fabrieksgeuren.

Marcel’s Green Soap heeft prima afwasmiddel, wasmiddel, handzeep, allesreiniger, toiletreiniger en superhandige hgiënedoekjes voor in de keuken en voor je handen. Ik ben een grote fan van hun schoonmaakproducten.

Seepje heeft heel fijn wasmiddel, maar vooral erg lekker ruikende en ook uitstekend zachtmakende wasverzachter. Daarnaast hebben ze afwasmiddel en allesreiniger. Heel bijzonder zijn hun wasschillen, een soort nootjes die je in een zakje bij je vuile was doet en die je meermaals kunt gebruiken.

Ecover heeft ook diverse productenk op het gebied van schoonmaken, maar ik heb alleen hun wasmiddel en afwasmiddel uitgeprobeerd. Die zijn allebei uitstekend.

Method heeft schoonmaakmiddelen, afwasmiddel en handzeep. Daarvan vind ik de handzeep en de vloerreiniger erg fijn, vooral voor de badkamer.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.