Zomerbanen | De hele dag op het water lesgeven

Tekst en beeld: Hedske Vochteloo

Wat zijn de leukste zomerbanen? De redactie van deze krant ging op zoek en maakte een fotoserie over de bijzonderste, leukste en tofste seizoensbanen tijdens de zomervakantie.

Elke week honderddertig kinderen begeleiden. Het is een pittige vakantiebaan, maar Jelle Zipp (20) draait zijn hand er niet voor om. Hij werkt ’s zomers bij De Kaag Watersport Academy.

Jelle studeert bestuurskunde in Leiden en werkt in de zomer al vijf jaar als instructeur bij de Watersport Academy op de Kaag. Ooit zat hij zelf in een Optimist op het water. „Ik kwam hier elke zomer op zeilkamp. Dat was super leuk, ook al vond ik het zeilen zelf best spannend”, vertelt hij. „Ik ben de zomer daarna op watersportkamp gegaan. Tijdens dit kamp ontdek je andere watersporten, zoals kanoën, suppen en windsurfen. Tijdens dat kamp ontdekte ik dat ik surfen en waterskiën erg leuk vind.”

Naast het geven van surflessen is Jelle verantwoordelijk voor de planning. „De meeste instructeurs verblijven hier tijdens de zomer twee weken intern. Ik ben al vanaf maart bezig met de planning. We krijgen wekelijks tussen de negentig en honderddertig kinderen over de vloer. Sommige kinderen blijven slapen, voor elke slaapzaal hebben we een kamer papa - of mama. Die helpen bijvoorbeeld bij heimwee. Dat heb ik zelf ook jaren gedaan. De truc is dan dat je over dingen praat die ze leuk vinden en vooral niet over thuis.”

Ondertussen zijn we in de boot gestapt en vaart Jelle tussen de zeilende kinderen door. Bij eentje zit het roerblad los en Jelle schiet te hulp. „Ik weet precies hoe dat voelt, als de boot even niet doet wat je wilt”, glimlacht hij. Met wat bemoedigende woorden helpt hij de zesjarige cursist weer op weg. „Waarom deze zomerbaan zo leuk is? Vanwege de gezelligheid. We zijn een grote familie. Met sommige collega’s ben ik hier als kind op kamp geweest. Ook de logistiek vind ik erg leuk. Het is best een kunst op twaalf kinderen op een vlot en in een boot te krijgen. Het lesgeven is super leuk, ieder kind is weer anders. Daarnaast zit je hele dagen op het water. Wat is er nou mooier?”

Wat zijn de leukste zomerbanen? De redactie van deze krant ging op zoek en maakte een fotoserie over de bijzonderste, leukste en tofste seizoensbanen tijdens de zomervakantie.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.