Korpsen uit de wijde omtrek naar verwoestende brand in Soesterberg; door de grote hitte moeilijk te bestrijden; probleem met wateraanvoer

© Foto Koen Laureij

Jetty Claus en Wim Wegman
Soesterberg

Een zeer grote uitslaande brand heeft maandagavond een aantal bedrijfspanden verwoest aan de Willem Stuutlaan in Soesterberg. Bij de brand zijn voor zo ver bekend geen slachtoffers gevallen. De materiële schade is enorm.

Door de brand kwam een grote hoeveelheid rook vrij, die tot in de wijde omtrek was te zien. Omwonenden kregen het dringende advies deuren en ramen gesloten te houden. De rook dreef weg in de richting van de rijksweg A28.

Het vuur is bestreden door een groot aantal brandweerkorpsen vanwege de omvang van de brand, maar ook omdat de brandweer moeilijk aan bluswater kon komen.

Het vuur begon in het begin van de avond bij een autobedrijf. De brand sloeg al snel over naar naastgelegen panden. Op het bedrijventerrein zijn onder meer woonwinkels gevestigd, zoals Roobol en Kwantum. De brandweer kon aan het einde van de avond nog niet zeggen hoe groot de schade aan die winkels is. De brandweer vindt de situatie te gevaarlijk om de zaken binnen te inspecteren, voor zo ver dat überhaupt mogelijk is.

Door de enorme hitte was het vuur moeilijk te bestrijden, meldde de brandweer. Het blussen werd extra bemoeilijkt omdat het bedrijventerrein op een hoog punt ligt en het water van ver moest komen. Dat was volgens een woordvoerder van de brandweer ook een van de redenen om een groot aantal bluswagens uit de wijde regio naar Soesterberg te sturen.

Onder meer zijn er brandweerlieden uit de stad Utrecht, Zeist, De Bilt, en Amersfoort opgeroepen. In totaal zijn er zo’n honderd brandweermensen ingezet en daarnaast nog eens vijftig mensen aan ondersteunend personeel van onder meer gemeente en politie.

Vanwege de enorme rookontwikkeling en het gevaar dat de brand naar meer panden zou overslaan, zijn drie woningen ontruimd. Ook de sauna De Thermen Soesterberg moest zijn deuren sluiten. Of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen, zoals asbest, kon de brandweer nog niet zeggen.

Aan het einde van de avond was het sein brand meester nog niet gegeven. De brandweer, die van een ’zeer, zeer grote brand’ sprak, was nog bezig het vuur onder controle te krijgen. Grote delen van het complex zijn reddeloos verloren.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen