Ongevaccineerden zijn egoïsten. Dankzij hen blijft de maatschappij op slot | commentaar

84 procent van de nieuwe besmettingen betreft ongevaccineerden, terwijl ze maar 33 procent van bevolking uitmaken.© Illustratie Pixabay

Roy Hazenoot

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Dat is de houding van antivaxers. Ironisch genoeg zijn zij degenen die de grootste kans hebben om in ademnood te komen, laten gevaccineerden nou juist beschermd zijn tegen dat onheil.

Antivaxers zijn een blok aan het been van een maatschappij die weer open wil. Gelovig of complotdenker, wat voor irrelevante motieven een mens ook kan bedenken, je niet laten vaccineren is egoïstisch.

Cijfers stijgen

De samenleving kan niet volledig open omdat de besmettings- en opnamecijfers stijgen. 84 procent van de nieuwe besmettingen betreft ongevaccineerden, terwijl ze maar 33 procent van bevolking uitmaken. De ziekenhuisopnames laten hetzelfde zien. ’In het Erasmus MC was van de 374 patiënten die sinds 1 maart met corona werden opgenomen niemand volledig gevaccineerd’, meldde het AD eerder deze maand.

Tirannie van een minderheid

Het is de tirannie van een minderheid die bepaalt wat de meerderheid wel of niet kan doen. Je vrienden knuffelen, dansen in de discotheek, gewoon weer op werk werken – alles wordt tegengehouden door een groepje egoïsten dat zichzelf buiten de welwillende maatschappij plaatst.

Wanneer alle Nederlanders de kans hebben gehad zich te laten vaccineren, ergens aan het einde van de zomer, dan moet Nederland de coronamaatregelen achter zich laten. De gevolgen van deze stap zijn voor de ongevaccineerden – de toekomstige zieken – en niet voor de bereidwillige burger die zijn oude leven wil oppakken.

Pandemie voor ongevaccineerden

De volgende fase van de coronacrisis bestaat uit een pandemie voor de ongevaccineerden. Wanneer een weigeraar in ademnood het ziekenhuis wordt binnengerold, zal een gevaccineerd medemens in dokterspak zijn best doen ook deze patiënt weer op te lappen. Die kosten moeten we als maatschappij op ons nemen, ook al is het niet onze schuld. Wat we niet mogen accepteren is dat we ons leven laten dicteren door een verzameling gelovigen en complotdenkers die de samenleving laten stikken.

België, Duitsland en Frankrijk hebben dat begrepen. Daar komen ongevaccineerden het land niet in, tenzij de bezoeker vlak voor het passeren van de grens een coronatest met negatieve uitkomst heeft ondergaan.

Geen vaccin? Prima

Wil je geen vaccin? Prima, de consequenties voor je gezondheid en bewegingsvrijheid zijn voor jezelf.

Lees ook: Recht of plicht? Wel of niet vaccineren, bekijk hier de vele reacties die wij ontvingen | longread

Lees ook: Komt groepsimmuniteit op tijd voor de herfst?

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.