’Ambacht aan de wand’ in Westfries Museum roept op tot creëren van eigen behang

Bloemen, bomen, vogels en panoramische vergezichten: in de achttiende eeuw was het mode om kamers te decoreren met op behang geschilderde landschappen.© Foto aangeleverd

Van onze verslaggever
Hoorn

Het Westfries Museum toont in ’Ambacht aan de wand’ beschilderd behang. In het verlengde daarvan wordt iedereen uitgedaagd zelf een behang te ontwerpen.

In de achttiende eeuw was het mode om kamers te decoreren met op behang geschilderde landschappen, bij voorkeur met verwijzingen naar de bewoners van het huis waar het de muren sierde. Dergelijke monumentale handbeschilderde behangsels zijn te bewonderen in het Westfries Museum.

Daarnaast is er een moderne invalshoek: hedendaags werk van Snijder&Co is ook te zien. Dat kunstenaarsduo, Jaap Snijder en Marcelo Gimenes, blaast het ambacht van behangschilderen nieuw leven in. Het baseert zich op historische ontwerpen, maar maakt die wel op maat voor de opdrachtgever nu.

Snijder hoopt dat mensen die de expositie bezoeken geïnspireerd raken om zelf te creëren. Mede daarom is een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Wie zich geïnspireerd voelt door de monumentale en/of hedendaagse behangsels kan meedoen.

De opdracht is een werk te maken van minimaal 50 bij 70 centimeter, daar een foto of video van maximaal één minuut van te maken en die te plaatsen op Facebook en/of Instagram. Vermeld daarbij wat de motivatie en/of inspiratie was voor het ontwerp, welke materialen zijn gebruikt en eventuele andere opmerkingen die van belang zijn voor de jury. Neem ook deze hashtags op: #behangschilderen, #wfmontwerpwedstrijd en #westfriesmuseum.

De maker is vrij in de keuze van het materiaal en de techniek. Het werk moet wel met de hand vervaardigd zijn; digitale werken worden uitgesloten van deelname. De vakjury beoordeelt de inzendingen als behang, niet als op zichzelf staande kunstwerken.

Meedoen aan de wedstrijd kan tot en met zondag 31 oktober. Daarna beoordeelt de jury de werken en ten slotte bepaalt het publiek de favoriet. De maker daarvan mag aan het einde van het jaar een dagdeel meelopen met Snijder&Co.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen