Zeventien vlaggen halfstok bij Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen

Elly van der Veek en Willem Koster van gemeente Haarlemmermeer zijn een uur bezig om alle 17 vlaggen plechtig halfstok te hangen

Elly van der Veek en Willem Koster van gemeente Haarlemmermeer zijn een uur bezig om alle 17 vlaggen plechtig halfstok te hangen

Bart Vuijk
Vijfhuizen

Met het plechtig, maar zonder verdere opsmuk hijsen van zeventien vlaggen in het park met het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen is zaterdagochtend rond negen uur de opmaat gegeven voor een dag vol herdenkingen.

De vliegramp, die plaatsvond op 17 juli 2014, wordt sinds 2017 nationaal herdacht in het speciaal daartoe door landschapsarchitect Robbert de Koning ontworpen herdenkingspark. Hier staat voor elk van de 298 dodelijke slachtoffers een boom.

De Nederlandse vlag gaat het eerst halfstok bij Nationaal Monument MH17

De Nederlandse vlag gaat het eerst halfstok bij Nationaal Monument MH17© foto dirk-jan prins

Vorig jaar gooide de coronapandemie roet in het eten. Toen moest de herdenkingsplechtigheid zonder publiek plaatsvinden. Dit jaar is het vanwege dezelfde pandemie nog kariger: de hele plechtigheid is online.

Russische persbureau’s

Zaterdagochtend hadden zich voor die plechtigheid iets meer dan 300 mensen aangemeld. Vooral nabestaanden, maar ook Russische persbureau’s. Die laatsten krijgen geen toegang tot de live op internet uitgezonden plechtigheid, zegt bestuurslid Ria van der Steen van de Stichting Vliegramp MH17. Het voortdurend verspreiden van fake news door de Russische (staats)media is de nabestaanden van de rampvlucht een doorn in het oog. Rusland wordt gezien als de kwade genius achter de aanslag op het vliegtuig. Momenteel loopt een rechtszaak tegen de vermoedelijke daders.

Bestuurslid Ria van der Steen van Stichting Nationaal Monument MH17

Bestuurslid Ria van der Steen van Stichting Nationaal Monument MH17© foto dirk-jan prins

Volledig protocol

Ambtenaren Elly van der Veek en Willem Koster waren zaterdagochtend een uur bezig om de zeventien vlaggen van alle in het vliegtuig vertegenwoordigde nationaliteiten plechtig in even zoveel vlaggenmasten te hangen. Volgens volledig protocol: het is uit den boze dat vlaggen de grond raken, en alle vlaggen werden eerst even geheel in top gehesen, en vervolgens pas halfstok gehangen. Ze wapperen daar nog tot morgen.

Onder het goedkeurend oog van bestuurslid Ria van der Steen zijn zo heel secuur alle dundoeken op een rij gehangen, terwijl een enkele nabestaande alvast een boeket bij de boom van een overleden vliegtuigpassagier kwam leggen.

De online herdenkingsplechtigheid begint om 14.00 uur.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen