’Ik weet dat het er echt wel inzit’. Atlete Lisanne de Witte reist met vertrouwen naar Tokio af na behalen nationale titel op de 400 meter

Winnaar Lisanne de Witte op de 400m sprint tijdens het NK Atletiek in Breda.© Ftoo ANP/Olaf Kraak

Lisanne de Witte

Diverse Noord-Hollandse sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting te maken op de Olympische Spelen. Op verzoek van het Noordhollands Dagblad geven enkele van hen maandelijks een inkijkje in hun voorbereiding en gevoelens. In deze aflevering is het woord aan atlete Lisanne de Witte uit Castricum.

,,Het is al de hele week een beetje druk en chaotisch. Ik moet me elke dag laten testen en daarvoor moet ik naar Leiden, dus dat is ook steeds minimaal een half uur heen en een half uur terug. Het is helaas niet anders, want als ik het niet doe, mag ik niet eens meedoen. Maar het leidt allemaal wel een beetje af. Dinsdag reis ik af naar Japan en dan hoop ik dat, als ik eenmaal aangekomen ben in het hotel, het een heel stuk rustiger zal zijn.

Ik was blij met het behalen van het Nederlands kampioenschap op de 400 meter. Het ging wel oké. Al vond ik het eigenlijk het allerleukste dat mijn zus Laura tweede werd en zich zo ook voor de Olympische Spelen plaatste. Zij is vrijdag overigens al vertrokken.

De titel was mooi, maar eerlijk gezegd had ik wel gehoopt dat ik wat harder zou gaan. Op de trainingen gaat het heel al een tijdje erg goed, maar bij de wedstrijden komt het er niet echt uit en ik begrijp niet zo goed waarom ik niet sneller ga.

Woensdag in Gateshead was een goed voorbeeld. Ik voelde me prima, maar de tijd die ik liep viel gewoon tegen. Dat is een beetje gek. Positief is wel dat ik op basis van de training weet dat het er echt wel in zit. Dus misschien is het toch vooral een mentale kwestie en moet er een knopje om. Ik heb nu nog twee weken om op het goede niveau te komen.

Dat we in Japan zullen lopen zonder publiek is natuurlijk wel heel erg jammer. Ik had het gezien de berichten wel verwacht en het was al even duidelijk dat bijvoorbeeld mijn ouders niet naar Japan konden komen. Je merkt dat de organisatie erg streng en voorzichtig is en dat alle leuke dingen eromheen daardoor wegvallen.

Ook binnen het nationale team zal het allemaal anders zijn dan anders. Je moet veel op je hotelkamer blijven en bijvoorbeeld alleen eten. Dus ja, qua ’fun’ zal het wel een heel stuk minder zijn. Al blijft het een bijzondere ervaring om aan de Olympische Spelen deel te nemen. En wie weet valt het allemaal wel mee en is er hopelijk straks toch nog iets meer mogelijk dan op dit moment het geval is.”

trainen voor tokio

Diverse regionale sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting te maken op de Olympische Spelen. Alkmaarsche Courant volgt om beurten voetbalster Stefanie van der Gragt (28, Heerhugowaard), kanovaarster Martina Wegman (31, Schoorl), handbalster Bo van Wetering (21, Heerhugowaard) en atlete Lisanne de Witte (28, Castricum).

Dit is de laatste aflevering van deze serie.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen