Zaterdag nationale herdenking MH17-ramp ook dit jaar op een scherm, in Hilversum lokale ’live’-herdenking

Sommige nabestaanden bezochten vorig jaar wel op eigen houtje het herdenkingspark in Vijfhuizen. Ook dit jaar is daar weer gelegenheid toe, maar de officiële herdenking wordt alleen online gehouden.

Sommige nabestaanden bezochten vorig jaar wel op eigen houtje het herdenkingspark in Vijfhuizen. Ook dit jaar is daar weer gelegenheid toe, maar de officiële herdenking wordt alleen online gehouden.© archieffoto anp/jumelet

Bart Vuijk
Vijfhuizen

De landelijke herdenking van de vliegramp met vlucht MH17 vindt zaterdagmiddag online plaats, vanwege de coronapandemie. Net als vorig jaar is het herdenkingsprogramma online te volgen. In Hilversum vindt in het Dudokpark in de ochtend een aparte herdenking plaats.

In Hilversum woonden vijftien van de in totaal 298 dodelijke slachtoffers van de vliegramp. Op 17 juli 2014 stortte hun vliegtuig van Malaysia Airlines neer in een betwist gebied in het oosten van Oekraïne. Het toestel was onderweg van Schiphol naar Maleisië. Vanaf de grond is het toestel met een raket uit de lucht geschoten. Alle passagiers en bemanningsleden kwamen om.

De herdenking vindt net als vorig jaar vanwege de coronapandemie dus niet plaats bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen. Nabestaanden en andere belangstellenden kunnen zaterdag vanaf 14.00 uur online in plaats daarvan de digitale herdenking bijwonen. Via de link https://live.dutchwebinar.com/herdenkingmh17 kunnen mensen zich hiervoor aanmelden.

Het park in Vijfhuizen is overigens wel gewoon geopend, zoals alle dagen van eht jaar. Het is een openbaar terrein. Het bestuur van de Stichting Vliegramp MH17, dat de herdenking organiseert, benadrukt dat het iedereen vrij staat om daar naartoe te gaan. ,,Het is goed om te beseffen dat er op die dag geen faciliteiten zijn zoals zitplaatsen, toiletten of catering. Zoals voorgaande jaren zullen de vlaggen van de 17 grieving nations, bij het monument halfstok worden gehangen.”

Vorig jaar was de herdenking een ’hybride’ bijeenkomst. Ria van der Steen van de Stichting Vliegramp MH17: ,,Vorig jaar was ons bestuur wel in het park. Er was een toespraak en de namen van de slachtoffers werden voorgelezen, terwijl het publiek online meekeek. Nu is het echt alleen digitaal. Die beslissing is al begin dit jaar genomen. De stichting wil geen enkel risico en verantwoordelijkheid dragen voor een mogelijke besmettingshaard.”

Op dezelfde dag vindt wel een ’live’ herdenking plaats in Hilversum, waar om 10.00 uur ’s ochtends pastoor Jules Dresmé een toespraak geeft en burgemeester Charlie Aproot de namen van de vijftien Hilversumse slachtoffers noemt. Vervolgens worden er zonnebloemen neergelegd bij het Hilversumse MH17 monument in het Dudokpark.

Dat hier wel wordt gekozen voor een ’gewone’ herdenking, klinkt Ria van der Steen van Stichting Vliegframp MH17 logisch in de oren. ,,Het gaat om veel minder mensen. Bij de nationale herdenking zouden we tussen vijf- en zevenhonderd mensen verwachten. In oevefrleg met zoveel mogelijk nabestaanden en de gemeente Haarlemmermeer hebben we besloten dit niet te doen. Je wilt geen besmettingshaard op je geweten hebben.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen