Hollands Kroon draagt via steun van Waddenfonds bij aan restauratie van Het Monument. Nieuwe toekomst gloort voor erfgoed Dudok

Het laatste gat wordt gesloten in 1932. Hier kwam Het Monument.

Het Monument van Dudok.© Archieffoto’s

1 / 2
Arie Booy
Den Oever

Dankzij steun van het Waddenfonds kan Hollands Kroon bijdragen aan de op handen zijnde grote renovatie van Het Monument op de Afsluitdijk.

Het Waddenfonds stelt een miljoen euro beschikbaar aan de gemeente die aan de westzijde van de Afsluitdijk grenst. In totaal is een bedrag van 4,7 miljoen euro nodig om het in verval geraakte restaurant en uitkijkpunt een nieuwe toekomst te geven. De rest van het geld wordt betaald door de provincie Noord-Holland en het ministerie van waterstaat en infrastructuur.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van waterstaat is ingenomen met het feit dat het door Dudok ontworpen ensemble gerestaureerd kan worden. ,,Dit is een beschermd rijksmonument”, meldt de bewindsvrouw aan het parlement.

,,De lunchroom en de toren zijn momenteel in slechte staat en dienen te worden gerenoveerd. Hierbij zal het gebouw worden uitgebreid met onder andere een informatieruimt en een nieuwe ruimte voor horeca en sanitair. Voor de renovatie is een bedrag van in totaal € 4,7 miljoen beschikbaar. Het Waddenfonds heeft een subsidie beschikbaar gesteld aan de gemeente Hollands Kroon en provincie Noord-Holland als bijdrage in de uitbreiding en renovatie van het Monument.”

Het monument heet eigenlijk De Vlieter en is vernoemd naar een nabij gelegen deel van wat nu het IJsselmeer is. Op deze plek werd in 1932 het laatste zeegat gesloten tussen de twee dijkdelen die vanuit Noord-Holland en Friesland naar elkaar toe aan het kruipen waren. Het Monument ligt ver van Den Oever, maar is nog steeds grondgebied van Hollands Kroon.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.