Partij Dorpsbelangen wil vanwege onrust bij bewoners meer regie bij plan jachthaven De Otter in Loosdrecht, wethouder zegt voorstel toe

Jachthaven De Otter in Loosdrecht, waar nieuwe plannen voor zijn.

Jachthaven De Otter in Loosdrecht, waar nieuwe plannen voor zijn.© ARCHIEFFOTO STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN

Hans van Keken
Loosdrecht

De Wijdemeerse gemeenteraad trapt op de rem bij de kaders voor het ontwikkelen van jachthaven De Otter in Loosdrecht. Ze wil zelf de regie.

Partij Dorpsbelangen (DB) wil dat het college bij de eerstvolgende commissie- en raadsvergadering een voorstel heeft voor uitgangspunten bij de bouw (kaders). Zo kan de raad zelf aan zet zijn en een oordeel vellen richting eigenaar en ontwikkelaar van De otter, Dutchen BV. Fractievoorzitter van Dorpsbelangen Rene Voigt stelde dat bij de recente raadsvergadering, met de vraag aan verantwoordelijk wethouder (en partijgenoot) Jan-Jaap de Kloet. Die zegde zo’n voorstel toe.

Volgens DB is er grote onrust bij bewoners en gebruikers van jachthaven De Otter in Loosdrecht. Dutchen, sinds vorig jaar eigenaar, wil het terrein van de jachthaven herontwikkelen en kijken naar een nieuwe invulling. De gemeente heeft daartoe een aanvraag ontvangen. Het college liet eind juni weten dat ze de ontwikkelaar al kaders had meegegeven, maar de gemeenteraad is bij dit soort zaken aan zet, leek De Kloet zich te realiseren. Vandaar zijn toezegging.

Woonboten

Er wonen in en bij de jachthaven nu een kleine dertig mensen, waarvan een aantal in zo’n twaalf woonboten. Die drijvende woningen moeten wat het college betreft gespaard blijven in de plannen. Dutchen wil op het terrein villa's, bungalows en lodges bouwen, maar in de kaders die het college eerder meegaf moet daarbij in elk geval het landschappelijke, historische en recreatieve karakter bewaard blijven. Dutchen, tevens eigenaar van het Loosdrechtse recreatiecentrum Mijnden dat momenteel wordt ontwikkeld tot een chaletpark, zegt dat ze het nieuwe vakantiepark kleinschalig wil houden. Het zou gaan om enkele tientallen bungalows met ’onderscheidende architectuur, kleinschaligheid en een rustige ligging in een natuurlijke omgeving’. Het college zei wel positief aan te kijken tegen een kwalitatieve verbetering van het terrein aan de Oud-Loosdrechtsedijk 131.

Zorgen

Bewoners lieten vorig jaar aan De Gooi- en Eemlander weten zich grote zorgen te maken, omdat wonen op het terrein alleen nog voor voor mensen met een grote beurs mogelijk zou worden. In het persbericht dat Wijdemeren ruim twee weken geleden uitbracht meldt wethouder Jan-Jaap de Kloet dat hij in diverse gesprekken met Dutchen al heeft aangegeven dat de karakteristieke elementen van De Otter gerespecteerd moeten worden. ,,Ook de hoofdfunctie van de jachthaven, met de ligplaatsen, moet blijven. Net als dus de woonarken die er volgens het bestemmingsplan liggen.” De ontwikkeling van de jachthaven zou wel binnen de ambities van het Gebiedsakkoord passen, door het aanbod van recreatief kort verblijf en bootverhuur. Ook zei De Kloet dat het college graag het zicht op het water terug ziet in de plannen.

Probleem kan wel zijn dat niet alles in de huidige jachthaven geheel conform bestemmingsplan is, liet De Kloet met zoveel woorden doorschemeren. Hij wilde er niet al te zeer op ingaan, maar had het over ’de feitelijke situatie en wat er in het bestemmingsplan staat’.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen